Home VestiEkonomija Sumorne prognoze za banke u najrazvijenijim ekonomijama

Sumorne prognoze za banke u najrazvijenijim ekonomijama

by bifadmin

Iako su banke dočekale korona krizu bolje kapitalizovane nego pre globalne finansijske krize, imaće problema sa profitabilnošću još narednih pet godina. Najteže će biti pogođene banke u najrazvijenijim privredama, prognozira Međunarodni monetarni fond. Jedno od rešenja je da banke prekinu isplatu dividendi i otkup sopstvenih akcija, kako bi sačuvale kapital.

Banke u devet najrazvijenijih privreda u svetu imaće problema da ostvare zaradu sve do 2025. godine zbog posledica pandemije korona virusa, prognozira Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem „Izveštaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti“.
Banke su već sada jako pogođene ekonomskim poremaćajima na svetskom tržištu koje je izazvao Kovid-19, uključujući i one najveće. Tako je banka „JPMorgan Čejs“ u prvom kvartalu zabeležila pad dobiti od čak 69 odsto u odnosu na godinu ranije. Bankarski indeks KBW, koji prati kretanje cena akcija dvadesetak banaka u Sjedinjenim Američkim Državama, pao je za 39 odsto od početka godine do sada.

Banke bolje kapitalizovane nego pre globalne finansijske krize

Jedina dobra vest je, kako se ocenjuje u izveštaju, da su banke dočekale ovu krizu bolje kapitalizovane nego što je to bio slučaj kada se dogodila globalna finansijska kriza 2008. godine. To je u dobroj meri rezultat regulatornih promena koje su usledile nakon krize, upravo s ciljem da banke budu bolje pripremljene za eventualne buduće poremećaje na tržištu.
Uprkos tome, potresi koje je izazvao Kovid-19 su toliko razorni, da će on predstavljati težak ispit koliko će banke biti otporne na gubitke usled smanjenja kredita i sniženih marži zbog niskih kamata.

Preporuka da se ne isplaćuju dividende

Imajući u vidu da će se period niskih kamata gotovo sigurno produžiti, banke će najverovatnije imati probleme sa profitabilnošću u srednjem i dužem roku čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja od sadašnjeg šoka, ocenjuje se u izveštaju.
Jedno od rešenja za prevazilaženje problema profitabilnosti, kreatori monetarnih politika vide u tome da banke prekinu sa isplatom dividendi i otkupom svojih akcija kako bi sačuvale kapital. Najveće američke banke dogovorile su se u martu da obustave otkup akcija do drugog tromesečja ove godine, ali mnoge i dalje isplaćuju dividende.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar