Home Vesti Švedska ipak neće uspeti da sačuva svoju ekonomiju od krize

Švedska ipak neće uspeti da sačuva svoju ekonomiju od krize

by bifadmin

Na početku epidemije Švedska je donela odluku da ne zatvara zemlju onako kako su učinile ostale evropske države. Brinući se za svoju ekonomiju praktikovala je labavija ograničenja. Međutim, broj žrtava je pokazao da ovo možda nije bila dobra ideja.

A šta se u međuvremenu desilo sa njenom privredom, koju je toliko štitila? Sudeći prema prvim zvaničnim podacima, švedska ekonomija je privremeno izbegla žestok udar krize. Njen BDP je u martu pao samo za 0,3 odsto, što je znatno manje od proseka evrozone koji iznosi -3,8 odsto.

Međutim, kako kažu ekonomisti, na duge staze ovo nije bilo održivo ekonomsko rešenje. Dakle, ni Švedska neće uspeti da izbegne krizu. Evropska komisija prognozira da će njen BDP u ovoj godini pasti za 6,1 odsto.

Njena centralna banka, Riksbank, ima još sumorniju prognozu. Ona naime očekuje da će BDP pasti između sedam i 10 odsto. Nezaposlenost bi mogla da dostigne između devet i 10,4 odsto. Ovakvi pokazatelji nisu neobični za zemlju poput naše, ali za skandinavske države su alarm za uzbunu.

Izvor: Fr24news

Foto: HansStolpe, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar