Home VestiPolitika i društvo Svetska banka: povećanje nezaposlenosti, siromaštva i nepismenosti

Svetska banka: povećanje nezaposlenosti, siromaštva i nepismenosti

by bifadmin

Svetska banka procenjuje da bi, bez vladinog odgovora, više od 400.000 ljudi u regionu moglo da zapadne u siromaštvo i da bi se srednja klasa značajno smanjila.

To se navodi u novom izdanju beleški Svetske banke koje sagledavaju uticaj Covida-19 na zdravstvene sisteme, siromaštvo i dobrobit domaćinstava, obrazovanje, socijalnu zaštitu, tržišta rada i upravljanje kvalitetom vazduha na Zapadnom Balkanu.

Otkazi u regionu će biti neminovni

Mnogi od onih koji bi mogli osiromašiti, trenutno ne koriste nikakvu socijalnu zaštitu, a riziku su naročito izloženi radnici u neformalnom sektoru, koji nemaju osiguranje od nezaposlenosti i ne ostvaruju pravo na drugu podršku. U poređenju s EU prosekom niska i neefikasna potrošnja po stanovniku na zdravstvo pre krize, čini regiju naročito osetljivom na ovu i buduće javno-zdravstvene krize.

Otkazi u regionu će biti neminovni – naročito u sektorima koje će šok koji je izazvala pandemija značajnije pogoditi, kao što su turizam, trgovina i saobraćaj.

Uzevši u obzir prolaznost šoka izazvanog COVID-19, preduzeća koja zadrže radnike biće u boljem položaju da se oporave od ekonomske krize koja će uslediti, kao što se već pokazalo tokom prethodne ekonomske krize iz 2008, dodaje se u izveštaju.

Pored gubitka radnih mesta, prema progonozi Svetske banke mogu se očekivati i prilagođavanje zarada naniže i skraćenje radnog vremena, prenosi Indikator.ba.

Veliko zagađenje zraka u nekoliko velikih gradova, te s tim u vezi, veća stopa respiratornih oboljenja, povećava tu osetljivost, naročito ukoliko bi se pandemija vratila tokom sledeće zime.

Nadalje, neophodno zatvaranje škola, da bi se smanjilo širenje virusa, dovešće do značajnog smanjenja ishoda učenja, za čiju će nadoknadu možda trebati godine: procenjuje se da bi se broj onih koji ne poseduju osnovnu sposobnost čitanja mogao povećati sa sadašnjih 53, na 61 procenat, ukoliko škole budu zatvorene do kraja juna.

Kako se među ostalim navodi u novim izdanjima beleški Svetske banke, obrazovni uticaji će biti neproporcionalno veći za one u nepovoljnijem položaju, pri čemu će značajan deo učenika nazadovati u pravcu funkcionalne nepismenosti i potencijalnog prekida školovanja.

Ove beleške predstavljaju dopunu nedavno objavljenog Redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan i pratećih beleški, objavljenih 29. aprila, koje pokazuju kakve su projekcije uticaja Covida-19 na stanovništvo u regiji, saopšteno je iz kancelarije Svetske banke u BiH.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar