Home VestiPolitika i društvo U Srbiji se jedna lažna vest podeli u proseku 927 puta

U Srbiji se jedna lažna vest podeli u proseku 927 puta

by bifadmin

Najnovije istraživanje o širenju lažnih vesti tokom pandemije, pokazuje da se jedna lažna vest u Srbiji podeli u proseku 927 puta. Tri najčitanije su činile 57% ukupno šerovanih dezinformacija u periodu od mesec dana. Najviše lažnih sadržaja nastalo je u Srbiji i odnosilo se na savete o „lečenju“ korone.

U Srbiji su objavljene 43 lažne vesti o korona virusu u periodu od 12. marta do 12. aprila, koje su prenete preko 240 puta u različitim onlajn i tradicionalnim medijima. Pri tom, detektovani lažni sadržaji su samo na Fejsbuku šerovani više od 220.000 puta, što znači da se jedna lažna vest putem različitih stranica i profila u proseku podeli 927 puta, pokazuje istraživanje koje je objavio portal Fejk njuz tragač u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom.
Međutim, tri vesti koje su se najbrže proširile poput virusa, imale su čak 128.400 deljenja na Fejsbuku, što je 57% ukupno šerovanih dezinformacija u periodu od mesec dana.
Najviralnija lažna vest bila je da je Kina proglasila kraj epidemije, koja je objavljena 29. marta, a koju su prenela najmanje 43 medija i dostigla je gotovo 47.000 deljenja.

Najviše lažnih vesti nastalo je u Srbiji

Više od dve trećine (71%) ukupno objavljenog lažnog sadržaja u posmatranom periodu nastalo je u Srbiji. Trećina dezinformacija odnosila se na nedelotvorne i štetne savete za prevenciju i lečenje korone. Na drugom mestu, sa učešćem od 22% bile su lažne vesti iz sveta vezane za pandemiju, najviše u Kini, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.
Na trećem mestu, (16%) nalaze se lažni sadržaji o preduzetim političkim, bezbednosnim i zdravstvenim merama u Srbiji, a na četvrtom (13%) su lažne informacije o teorijama zavere.
Izvor: https://fakenews.rs/

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar