Home Vesti Uređaji na bazi UV svetlosti su možda rizični za korona virus, a sasvim sigurno za ljude

Uređaji na bazi UV svetlosti su možda rizični za korona virus, a sasvim sigurno za ljude

by bifadmin

Na tržištu se množe uređaji sa ultraljubičastom (UV) svetlošću kao sredstvom za ubijanje novog korona virusa, ali njihovo korišćenje može doneti više rizika nego koristi, piše američki tehnološki sajt C-NET.

Dezinfekcija predmeta UV svetlom se koristi već više od 40 godina, ali postoje rizici kada se ti uređaji primenuju na ljudskoj koži.

Postoje tri klase UV svetla: UV-A, UV-B i UV-C. Sve tri potiču sa Sunca, ali na Zemlju stižu samo prve dve koje izazivaju opekotine i prerano starenje kože, a povezane su s razvojem raka.

Treća vrsta UV-C svetlost, koja ima najviše energije, te je najštetnija za ljude, koristi se upravo u uređajima za dezinfekciju koji se sada reklamiraju kao sredstvo protiv korona virusa.

Bez naučne potvrde

Zasad nema dokaza da UV-A i UV-B zraci mogu ubiti koronavirus, te se pretpostavlja da izlazak napolje, tokom sunčanog dana, neće umanjiti rizik od zaraze.

Na osnovu raspoloživih naučnih dokaza da treća vrsta, UV-C svetlost može uništiti razne viruse, verovatno je da može da ubije i novi korona virus, ali to nije naučno potvrđeno.

Akademija nauka, inženjerstva i medicine SAD (NASEM) je upozorila da „UV svetlost oštećuje ljudsku kožu, te je treba koristiti samo na predmetima ili površinama“ .

To znači da to UV svetlo ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo za dezinfekciju ruku. Njih treba prati sapunom i vodom, a dezinfikovati sredstvima na bazi alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija ponavlja tu preporuku NASEM-a, naglašavajući da UV lampe ne bi trebalo koristiti za dezinfekciju ruku ili drugih delova kože, jer UV zračenje „može izazvati iritaciju kože i oštetiti oči“.

Uređaji opasni za kožu i oči

Dakle, nema potvrde da su uređaji koji se trenutno prodaju na tržištu bezbedni za upotrebu na telu, a skoro većina nema nikakvo odobrenje zdravstvenih službi.

Tajler Holmig, direktor Dermatološke hirurgije na Univerzitetu u Teksasu, upozorava da posledice korišćenja UV-C svetlosti na telu mogu biti teške opekotine i oštećenja oka.

Neke kompanije proizvode uređaje za UV-dezinfekciju unutrašnjosti zgrada koji se koriste u bolnicama, a neke firme na ulaze postavljaju „UV-portale“ kroz koje prolaze zaposleni i posetioci. Tvrdi se da je doza UV-zračenja tih uređaja dovoljno mala da se izbegnu zdravstvene komplikacije poput opekotina ili iritacije očiju.

Medjutim, iako je potvrđena efikasnost UV sterilizacije podova, potrebna su dodatna istraživanja bezbednosti i efikasnosti sterilizacije odeće i ljudske kože takvim uređajima.

Izvor: Beta

Foto: MiroslavaChrienova, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar