Home VestiEkonomija Aliekspres ukinuo besplatnu dostavu za kupce iz Srbije

Aliekspres ukinuo besplatnu dostavu za kupce iz Srbije

by bifadmin

Platforma Alibaba nedavno je ukinula opciju besplatne dostave za kupce iz Srbije. Tako da ako sada želite da poručite jeftiniju robu za koju se ranije plaćala poštarina od nekoliko dolara, ona sada iznosi desetina dolara.

Neki korisnici su ovo poskupljenje pripisali Pošti Srbije, što je za BIZLife portal demantovala državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Tokom ove godine nije bilo promene cenovnika međunarodnog poštanskog saobraćaja od strane JP „Pošta Srbije“, navela je ona povodom plasiranja različitih informacija u javnosti u vezi sa porastom poštarina paketa jedne od najvećih internet prodavnica u svetu, „Aliekspresa“.

Ona je naznačila da „Pošta Srbije“ nije povećala cene dostave paketa građanima u okviru pružanja univerzalne poštanske usluge, kao ni cene podnošenja poštanskih pošiljaka na carinski pregled, niti su uvedeni bilo kakvi novi dodatni troškovi.

„Sigurno je da razloge za promene trgovinske prakse „Aliekspresa“ ne treba tražiti na državnom nivou, niti u međusobnim odnosima Srbije i Kine, koji su tradicionalno dobri i posebno važni za obe države, već su trenutne promene nastale zbog otežanog odvijanja različitih vidova transporta u celom svetu usled globalne pandemije“, objasnila je Matić.

Istakla je da je zbog prekida i usporavanja transporta, kao i neočekivano velikog broja pošiljki u okviru e-trgovine, došlo do opterećenja logističkih skladišta poštanskih operatora širom sveta.

„Očekujemo da će nakon smirivanja i okončanja pandemije u globalnim okvirima, naši građani ponovo biti u mogućnosti da naručuju i kupuju veliki broj proizvoda sa uslugom besplatne dostave ili uz iznose poštarina kao što su bili pre pandemije“, zaključila je državna sekretarka.

Izvor: BIZLife

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Saša 11. јуна 2020. - 13:52

Ne bih se složio s vama iz samo jednog razloga, mada se nadam da jeste u pravu. Tzv. „besplatna“ tj. uračunata poštarina nije ukinuta prema evropskim državama koje nisu članice EU ili prema državama regiona, već je ukinuta samo za Srbiju. Ja verujem je pre razlog tome veliki broj nepristiglih pošiljki tokom i posle štrajka radnika „Pošte Srbije“ zbog kojih je veliki broj prodavaca morao da vrati novac kupcima koji pošiljke nisu dobili u zagarantovanom roku ili nisu dobili uopšte.

Odgovori

Ostavite komentar