Home VestiEkonomija Australija bi se uskoro mogla naći u prvoj recesiji za poslednjih 29 godina

Australija bi se uskoro mogla naći u prvoj recesiji za poslednjih 29 godina

by bifadmin

Posle objave Biroa za statistiku da je rast australijskog BDP-a u prvom kvartalu 2020. usporen za 0,3 odsto, ova zemlja bi se, prvi put posle 29 godina, mogla naći u recesiji.

Naime, recesija se proglašava kada se zabeleži pad privrede u dva uzastopna kvartala. Već je izračunato koliko je australijski BDP pao u prvom kvartalu, a ništa bolja situacija se ne očekuje ni od drugog, budući da je i tada pandemija još trajala. Zato ekonomisti tvrde da je ulazak ove zemlje u recesiju neizbežan.

Međutim, ako se ima u vidu da su, osim pandemije, u prva tri meseca ove godine u Australiji zabeležene i velike suše i razorni požari, ovaj ekonomski rezultat zapravo i nije toliko loš. Tako bar misli australijski ministar finansija Džoš Frajdenberg koji upoređuje pad australijskog BDP-a sa padom ostalih ekonomija, koji je u mnogim zemljama, kao što su Španija ili Nemačka, bio značajno oštriji.

Ipak, pred ovom zemljom našli se novi izazovi. Poučeni iskustvom sa pandemijom, građani Australije smanjili su potrošnju i čini se da ne planiraju da u skorašnjoj budućnosti “odreše kesu”. Kako piše abc.net.au, domaćinstva su se okrenula “preventivnoj štednji”, odnosno ostavljanju novca sa strane “za crne dane”. Štednja je sa 3,5 odsto u poslednjem kvartalu 2019. sada narasla na 5,5 odsto.

Ali da bi mogli da štede u uslovima kada raste nezaposlenost, Australijanci su morali da se odreknu kupovine mnogih proizvoda. Najveći pad je zabeležen u potrošnji na transportne usluge (12%), hotele i ugostiteljske objekte (9,2%) i kulturu i rekreaciju. Smanjena je i potrošnja na obuću i odeću za 8,9 procenata.

Sa tako štedljivim građanima, Australija će morati da smisli neki novi način za podsticanje ekonomskog rasta.

Foto: RobertDychto, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar