Home VestiEkonomija ECB daje 1.310 miljardi evra kredita bankama

ECB daje 1.310 miljardi evra kredita bankama

by bifadmin

Evropska centralna banka (ECB) dodelila je 1.310 milijardi evra dugoročnog, ultra-jeftinog kredita stotinama banaka u okviru svoje hitne podrške namenjene ublažavanju uticaja pandemije korona virusa na preduzeća i zaposlene.

Ovim trogodišnjim zajmovima cilj je da osiguraju da banke i dalje kreditiraju kompanije, da im ne nestane novca i da ne ostanu bez posla tokom krize. Jer, to bi uzrokovalo kaskadni gubitak radnih mesta i prihoda i naštetilo dugoročnom oporavku od već teškog prekida poslovanja zbog mera za ograničavanje širenja virusa.

Mogućnost negativne kamatne stope

ECB je danas saopštila da su kreditne ponude preuzele 742 banke iz 19 zemalja koje koriste evro, a kamatna stopa može biti negativna minus 1,0 odsto sve dok banke nastavljaju da daju kredite preduzećima. To znači da centralna banka plaća bankama da bi pozajmile novac, što je ponuda koju mnogi teško mogu odbiti.

Slične mere za olakšavanje kreditiranja imaju i američke Federalne rezerve i druge centralne banke širom sveta. Banka Engleske povećala je danas stimulaciju za kupovinu obveznica za dodatnih 100 milijardi funti.

Izvor: Beta

Foto: klimkin, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar