Home VestiEkonomija Javne nabavke: Mestimično oblačno

Javne nabavke: Mestimično oblačno

by bifadmin

Možda zvuči kao vremenska prognoza, ali ipak se radi o Izveštaju za 2019. koji je objavila Uprava za javne nabavke. Vrednost javnih nabavki u 2019. godini u iznosu od 440,5 milijardi dinara znatno je porasla u odnosu na prethodne godine. Zato se neki drugi pokazatelji godinama ne menjaju.

Uprava za javne nabavke objavila je izveštaj o sprovedenim postupcima nabavki za 2019. godinu, i ako bismo ga sumirali u par reči rekli bismo da prosečan broj ponuda ni sedam godina od početka primene zakona ne prelazi 2,5 po javnoj nabavci, da prosečno trajanje pojedinačnog postupka ne spada ispod 50 dana, a da se broj učešća stranih ponuđača ne pomiče sa tačke na kojoj je bio 2014. godine, a da vrednost javnih nabavki nezaustavljivo raste.

U 2019. godini izveštaj o javnim nabavkama dostavilo je 4.002 naručilaca, dok je registrovana vrednost javnih nabavki iznosila 440,5 milijardi dinara, što je znatno veća vrednost u odnosu na prethodne godine. Učešće nabavki male vrednosti u ukupnoj vrednosti javnih nabavki, u 2019. godini, iznosilo je 9% što je na nivou koji je uspostavljen počev od 2014. godine.

Najaveće učešće javnog sektora

Najveće učešće imala su državna javna preduzeća (29%), zdravstvo i socijalna zaštita (21%), javna preduzeća-lokalna samouprava (15%), organi državne uprave (14%) i gradska i opštinska uprava (15%) koji zajedno čine 94% ukupne vrednosti nabavki.

Stoga pomenute kategorije naručilaca imaju prioritetan značaj za primenu mehanizama praćenja i kontrole postupaka javnih nabavki, kao i za proces unapređenja efikasnosti i ekonomičnosti u javnim nabavkama uvođenjem savremenih instrumenata kao što su okvirni sporazumi, primena kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude i drugo.
Vrednost javnih nabavki u 2019. godini znatno je porasla u odnosu na prethodne godine. Najveći rast zabeležen je kad su u pitanju dobra, gde je došlo do povećanja vrednosti zaključenih ugovora u iznosu od 37.346.016.000 dinara.

Izvor: Institut za javne nabavke

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar