Home VestiEkonomija Javni prevoz: Preduzeća više ne moraju da skupljaju račune za „markice“

Javni prevoz: Preduzeća više ne moraju da skupljaju račune za „markice“

by bifadmin

Kompanije u Srbiji više neće morati računima od prevozne karte u javnom saobraćaju ili goriva da pravdaju troškove prevoza radnika do posla kako bi ostvarile pravo da ne plaćaju porez, pišu Novosti.

Kako se navodi, ministarstvo finansija je dalo mišljenje kojim je prethodna odredba Zakona o porezu na lični dohodak promenjena.

Prema tom mišljenju, naknada za troškove prevoza neoporeziva je do sume od 3.988 dinara, bez uslovljavanja dokumentovanim računom za gorivo ili prevoznom kartom u javnom saobraćaju.

Ministarstvo finansija je prošle godine najpre dalo mišljenje kojim je uvelo obavezu pravdanja troškova prevoza, a od 1. januara je to zahtevao i zakon.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana poslodavci su u obavezi da radnicima kupuju markicu, a ukoliko im plaćaju gotovinu do sada su morali iznos da pravdaju računima za benzin ili prevoz.

Većina poslodavaca ovu sumu, ipak, zbog komplikovanog procesa, plaća svojim zaposlenima kao deo plate i na to plaćaju namet od 10 odsto, jer je previše posla za računovođe i knjigovođe da se vodi evidencija dospelih računa za svakog zasposlenog.

Ali bi to sada trebalo da se promeni. Posle protivljenja računovođa, Ministarstvo finansnija je potvrdilo u mišljenju datom pre nekoliko dana da ta dokumentacija više nije neophodna.

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar