Home VestiEkonomija Morgan Stenli banka: Uskoro moguć krah dolara

Morgan Stenli banka: Uskoro moguć krah dolara

by bifadmin

Devalvacija dolara za trećinu moguća je zbog smanjenja štednje stanovništva i oporavka glavnih trgovinskih partnera Sjedinjenih Američkih Država. Kina je uprkos trgovinskom ratu i dalje najveći partner SAD, a slede Evropska unija, Meksiko, Kanada i Japan.

Američka valuta bi u 2021. godini mogla da devalvira za trećinu, upozorio je Stiven Rouč, bivši predsednik banke Morgan Stenli za Aziju.

Prema njegovoj oceni, mogući razlog za takav ishod je naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga usled uspešnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera Sjedninjenih Američkih Država.
Rouč tvrdi da se era „prekomerne privilegije“ američkog dolara kao glavne svetske rezervne valute bliži kraju.

„Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske snage zemlje i spoljne percepcije o njenoj snazi ili slabosti“, ističe on i dodaje da se u SAD ta ravnoteža brzo menja, zbog čega je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti.

Vrednost će pasti najmanje za trećinu

Rouč podseća da je od januara do aprila ove godine indeks dolara porastao za 7%, jer su investitori širom sveta u američkoj valuti videli zaštićeno sredstvo tokom krize korona virusa.

Posledica toga je prema proceni Banke za međunarodna plaćanja, da je vrednost dolara trenutno za 33% iznad minimuma na kojem je bio 2011. godine, ali već u 2021. godini on se lako može vratiti na taj mnimum, gubeći 35% na vrednosti.
„Svaki tečaj valute predstavlja cenu koja odražava ekonomsko, finansijsko, socijalno i političko stanje zemlje u odnosu na uporedive karakteristike drugih zemalja. Odnosno, promene tečaja valute su rezultat poređenja SAD sa Evropom, Kinom i drugim velikim ekonomijama“, kaže Rouč.

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, Kina je uprkos trgovinskom ratu i dalje najveći partner SAD, a slede Evropska unija, Meksiko, Kanada i Japan.
Vrednost valuta ovih zemalja određuje tečaj dolara na međunarodnim tržištima za 72%, odnosno da bi dolar izgubio na vrednosti, ove valute moraju da ojačaju, što je vrlo verovatno.

Državna podrška samo usporila socijalne probleme

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpela početkom godine zbog korona virusa i pada cena nafte, a kako se vrednosti stabilizuju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati.
Prema procenama američkog Zavoda za ekonomska istraživanja, u prvih šest meseci u SAD je zatvoreno više od 100.000 preduzeća, a 44 miliona Amerikanaca je izgubilo posao.
Ipak, stanovništvo još uvek nema ozbiljnih problema zahvaljujući državnom programu novčane podrške, budući da je 159 miliona ljudi dobilo jednokratne uplate u iznosu od 1.200 dolara, a više od 20 miliona nezaposlenih je dobilo pravo na dodatnih 600 dolara nedeljno, kao dodatnu pomoć

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar