Home VestiEkonomija Najbogatiji Luksemburg, najsiromašnija Albanija i BIH

Najbogatiji Luksemburg, najsiromašnija Albanija i BIH

by bifadmin

Albanija i Bosna i Hercegovina najsiromašnije su države u Evropi prema podacima koje je protekle sedmice objavila evropska statistička agencija Evrostat, piše BiznisInfo.

Agencija je objavila podatke o “stvarnoj individualnoj potrošnji” (AIC), što je mera materijalne dobrobiti domaćinstava.

Na osnovu prvih preliminarnih procena za 2019. godinu, pre nego što su države počele da uvode mere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u “standardima kupovne moći” (PPS) kretao se u rasponu od 59 odsto do 135 odsto” proseka Evropske unije širom 27 država članica.

Blagostanje na Zapadnog Balkanu na znatno nižem nivou

AIC u Bosni i Hercegovini je bio tek 42 odsto proseka EU, a lošije stoji samo Albanija sa 40 odsto proseka.

Severna Makedonija je bila na 43 odsto proseka, Srbija na 49 odsto, Crna Gora na 60, a Hrvatska 66 odsto.

Drugim rečima, domaćinstva u Albaniji i BiH najsiromašnija su u Evropi.

Inače, najviši nivo u EU zabeležen je u Luksemburgu, 35 odsto iznad proseka EU. Nemačka je bila oko 23 odsto iznad proseka, a slede je Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Švedska i Francuska, koje su sve zabeležile nivo između pet odsto i 20 odsto iznad proseka EU-a.

Drugo merilo koje se navodi u istom izveštaju Evrostata je bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika (GDP per capita) izražen takođe u PPS-u, koji je glavno merilo ekonomske aktivnosti.

I po ovom merilu ponovo su na začelju Albanija sa 31 odsto proseka EU, te BiH sa 32 posto proseka. Severna Makedonija ima 38 odsto, Srbija 41, Crna Gora 50 a Hrvatska 65 odsto proseka EU.

Najbogatiji u Evropi i po ovom merilu je Luksemburg, a slede Irska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka…

Izvor: Biznis info

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar