Home VestiPolitika i društvo Operacija lepota: Selo bez korone prodaje kuće za jedan evro

Operacija lepota: Selo bez korone prodaje kuće za jedan evro

by bifadmin

U malom mestu na jugu Italije, čiji stanovnici kažu da su „kovid fri selo“, kuće koštaju jedan evro. Gradonačelnik mestašca Ćinkvefrondi pokrenuo je „Operaciju lepota“ kako bi spasio selo od propadanja. Za razliku od sličnih akcija u Italiji, kupci ne moraju da polože depozit, već samo naknadu za godišnje osiguranje od 250 evra.

Ćinkvefrondi, malo mesto u regionu Kalabrije, nudi kuće za jedan evro kako bi podstaklo ljude da se dosele i pomognu im da mesto povrati nekadašnji sjaj. Gradonačelnik Mikele Konija pokrenuo je „Operaciju lepota“, projekat čiji je cilj da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi u potrazi za poslom, prenosi Si-En-En.

„Pronalaženje novih vlasnika koji bi kupili neku od mnogih napuštenih kuća je ključni deo ’Operacije lepota` koju sam započeo kako bih obnovio zapuštene delove našeg mesta“, rekao je Konija, koji je odrastao u Nemačkoj i vratio se u Italiju da bi sačuvao posede svojih predaka.

Ideja je da jeftino imanje i lepo okruženje namame ljude koji će udahnuti novi život tom mestašcu. Ono je okruženo brdima, između dva topla mora, nedaleko protiče reka, a kolima se do plaže stiže za 15 minuta.

„Iako je ovaj kraj predivan, mesto je zapušteno, mnoge kuće su prazne i pred rušenjem“, požalio se Konija.

Bez depozita, samo naknada za osiguranje

I, dok mnogi gradovi u Italiji, koji takođe prodaju kuće za jedan evro, zahtevaju depozit u iznosu do 5.000 evra, koji kupac gubi ako ne uspe da obnovi kuću u roku od tri godine, Ćinkvefrondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje u iznosu od 250 evra do završetka radova.

„Mi samo tražimo neku vrstu osiguranja nakon što kupac preuzme kuću. Troškovi obnove ovde su od 10.000 do 20.000 evra, jer su kuće uglavnom male“, rekao je gradonačelnik.

Ćinkvefrondi tokom pandemije nije imao nijedan slučaj korona virusa, a nalazi se u regionu u kojem je broj zaraženih u Italiji bio najmanji.

Foto: Club Fotoamatorigioeisi

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar