Home VestiEkonomija Povećanje proizvodnje kukuruza i pšenice, ali ne i u zemljama EU

Povećanje proizvodnje kukuruza i pšenice, ali ne i u zemljama EU

by bifadmin

Osim pšenice, i svetska proizvodnja kukuruza nadmašiće očekivanja. Prema najnovijim podacima Veća, ona bi trebalo da bude 1,2 milijarde tona.

Međunarodno veće za žitarice (IGC) povećalo je svoju procenu svetske proizvodnje pšenice i kukuruza za 2020.-2021. godinu. Tako bi prema zadnjim predviđanjima ukupna proizvodnja žitarica bila 2,23 milijarde tona, što je povećanje od sedam miliona u odnosu na prethodne podatke.

Proizvodnja kukuruza nadmašiće očekivanja?

Prema najnovijem izveštaju prinosi pšenice bi mogli da budu 768 miliona tona, što je za šest miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, poboljšali su izglede proizvodnje u Australiji zahvaljujući obilnoj kiši. Prema prognoziranim pokazateljima, ta bi zemlja mogla da ima prinos od 26,2 miliona tona, što je znatno iznad 15,2 miliona u prethodnoj godini.

Osim Australije i u Kini bi se mogla ostvariti veća proizvodnja. Prinosi bi tamo mogli da budu 135 miliona tona, što je za oko dve milione tona više u odnosu na prethodnu sezonu.
Osim pšenice i svetska proizvodnja kukuruza nadmašiće očekivanja. Prema najnovijim podacima Veća, ona bi trebalo da bude 1,2 milijarde tona, a kako su predviđene zalihe više nego dovoljne da ispune potražnju, očekuje se prvo stvaranje globalnih rezervi u četiri godine.

Iako je žetva soje u 2019. godini u Indiji, SAD-u, Kanadi i Argentini bila nešto manja od planirane, u Veća su pozitivni i smatraju kako će svetska proizvodnja biti 364 miliona tona u 2020.-2021. godini što je malo više od prethodne projekcije od 363 miliona tona.

Lošija prognoza za EU

IGC je, međutim smanjio prognozu za Evropsku uniju, a kao razlog naveli su suvo proletno vreme koje je smanjilo potencijalne prinose.

Tako će proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju biti 128,4 miliona tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 miliona tona.

Izvor:Agroklub

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar