Home VestiPolitika i društvo Poziv Beograđanima da učestvuju u mapiranju klimatskih promena

Poziv Beograđanima da učestvuju u mapiranju klimatskih promena

by bifadmin

Centar za promociju nauke poziva Beograđane da tokom letnjih meseci obeleže mesta u gradu na kojima prepoznaju klimatske promene. Na interativnoj mapi mogu da unesu mesta koja su posebno pogođena velikim vrućinama. Građani se pozivaju da zajedno sa stručnjacima i naučnicima predlože konstruktivna rešenja. Ova akcija se sprovodi uz podršku EU, a Beograd je jedan od evropskih gradova koji učestvuje u projektu.

Klimatske promene u Beogradu su veoma opipljive: zime postaju blage, snega gotovo da nema, a leta su nikad toplija. Svedoci smo sve češćih vremenskih ekstrema poput obilnih padavina i jakih suša. Centar za promociju nauke, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ovog leta poziva građane da se i sami uključe u mapiranje klimatskih izazova u Beograda, piše na sajtu Centra.

Tokom leta, svi građani će imati priliku da na interaktivnoj mapi obeleže mesta u gradu na kojima ih vrućina najviše pogađa. Da li negde nedostaje javna česma ili hladovina? Kako bi na nekoj lokaciji mogli da se ublaže posledice vrućine?

Građani postaju istraživači

Građani imaju priliku da obeleže i dobre i loše primere prilagođavanja na klimatske promene sa kojima se u Beogradu svakodnevno susreću, a ovo je šansa da neki od problema budu konstruktivno rešeni.
Na taj način građani, uz prethodno kreiranje naloga na interaktivnoj mapi, postaju deo ogromne istraživačke mreže, daju doprinos nauci i postaju i sami naučni istraživači.

Podršku ovoj akciji dala je i poznata muzičarka Ida Prester, koja je učestvovala u promotivnom spotu u režiji Miloša Tomića. Akciji se pridružuju i brojni stručnjaci – klimatolozi, energetičari, arhitekte, geolozi, ornitolozi…. Oni će, svako u domenu svoje profesije, ukazati na najveće probleme ali i moguća rešenja.

Beograd među odabranim evropskim gradovima

Da bi ta rešenja zaista dovela do suštinskih promena, potrebno je da se pored naučnika i stručnjaka uključe i građani, kako bi se zajednički došlo do predloga koje akcije bi trebalo da sprovedu nadležni na svim nivoima vlasti, ističu u Centru za promociju nauke.
Ova akcija je deo evropskog projekta TeRRIFFICA, koji se sprovodi u u posebno odbaranim regionima u Nemačkoj i Francuskoj, kao i u gradovima: Beogradu, Barseloni, Minsku i Poznanju.
Više informacija o mapiranju klimatskih izazova u Beogradu tokom letnjih meseci može se pronaći na sajtu: http://belgrade.terrifica.eu/

Izvor: Centar za promociju nauke

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar