Home VestiPolitika i društvo Samo desetak zemalja u svetu otvara granice za strane turiste

Samo desetak zemalja u svetu otvara granice za strane turiste

by bifadmin

Samo 3% turističkih destinacija u svetu se polako otvara za strane goste. Oko 75% turističkih odredišta je i dalje potpuno zatvoreno ne samo za strane, već i za domaće posetioce. Najteža situacija je na američkom kontinetu, gde je pod karantinom 86% turističkih mesta. Što je turizam važniji za nacionalnu ekonomiju, to je oprez veći, saopštava Svetska turistička organizacija.

Prema novim istraživanjima Svetske turističke organizacije (STO), početkom juna je svega 3% turističkih destinacija počelo pripreme za dolazak stranih turista. Istraživanje je obuhvatilo 217 turističkih destinacija u svetu, od kojih je tek desetak počelo da ublažava mere za dolazak gostiju iz drugih zemalja.
I dalje je potpuno zatvoreno 75% turističkih odredišta ne samo za strane, već i za domaće turiste. Oko 40% njih je pod karantinom već deset nedelja, dok je četvrtina nedostupna za turiste 14 nedelja i više.

Karantin najviše popušta u Aziji

Iako se mere popouštanja u svetu razlikuju shodno zdravstvenoj situaciji, slika u turizmu je veoma slična. Praktično, u svim regionima u svetu je zatvoreno više od dve trećine turističkih odredišta.
Najteža situacija je na američkom kontinentu, gde je potpuno zatvoreno 86% turističkih destinacija, u Evropi je pod potpunim karantinom njih 74%, a isti procenat beleži i Afrika. Na Bliskom Istoku je zatvoreno 70% turističkih mesta, dok je najmanje takvih (67%) u Aziji i na Pacifiku.
Takođe, na brojnim destinacijama u svetu i dalje su na snazi zabrane putovanja unutar zemlje, suspenzije avio letova, obavezna samoizolacija i boravak u karantinu onih koji dolaze iz neke druge države.

Što je turizam važniji, to je oprez veći

U najnovijem izveštaju Svetske turističke organizacije se ističe da što je turizam važniji za nacionalnu ekonomiju, to je oprez u merama koje se preduzimaju radi suzbijanja zaraze koronom veći, uključujući i još uvek potpuno zatvorene granice.
To je logično, imajući u vidu da eventualni propusti mogu dodatno uništiti šanse za oporarvak na još duži period.
Zato stručnjaci STO pozivaju vlade da zajedno sa privatnim sektorom, pored finansijske podrške za oporaravak turističke i ugostiteljske industrije, sačine planove koji će omogućiti da se uz zdravstvenu prevenciju obezbedi i polako vraćanje u život turističkih odredišta.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar