Home VestiPolitika i društvo Škola ne, ekskurzija da…..

Škola ne, ekskurzija da…..

by bifadmin

Dozvola da se mogu organizovati ranije ugovorene ekskurzije i rekreativne nastave od 1. juna do 31. avgusta u jednom broju škola pretvorila se u „lov u mutnom“, jer su roditeljima samo podeljeni obrasci da se saglase sa promenjenim datumom putovanja, ali im nije rečeno šta će se desiti sa ranije uplaćenim ratama ako odustanu

Iako je ministar prosvete Mladen Šarčević više puta rekao da su roditeljima na raspolaganju sve opcije, i da dobiju vaučere za zamensko putovanje i povrat novca, u dopisu koji je Ministarstvo prosvete uputilo školama to nije napisano već samo stoji da planirane ekskurzije i nastavu u prirodi škola može da realizuje u pomenutom periodu.

Upravo to je nekim direktorima škola poslužilo kao opravdanje da izostave informaciju o mogućem povratu novca, pa čak i za slobodne interpretacije da će oni koji odustanu od putovanja ostati bez para.

Aleksandar Seničić, predsednik Asocijacije turističkih organizacija JUTA, kaže za Danas da je Vladina uredba jasna – za sve ugovore koji su zaključeni sa turističkim agencijama do 15. marta važi isto pravilo za povrat novca, bez obzira da li su roditelji ugovor potpisali sa školom ili agencijom, da li je agencija birana preko javne nabavke ili oglasa.

Uredba, podsetimo, predviđa da oni koji ne pristanu na vaučer mogu podneti zahtev za povraćaj novca od 1. januara 2022, a agencija je dužna da isplati u roku od 14 dana od dana podnošenja zahteva.

Seničić veruje da će mnoge agencije biti u mogućnosti da roditelje obeštete i ranije, ali napominje da to zavisi od poslovanja u narednom periodu.

Đačka putovanja mogu izvesti poštujući mere bezbednosti i zaštite

Druga nepoznanica za roditelje koji su se obratili našoj redakciji je kakve će sanitarno-higijenske mere biti preduzete ako pošalju decu na put. Tvrde da tu informaciju nisu znali da im daju ni u školama, ni u agencijama.

Ministarstvo je u dopisu školama samo u jednoj rečenici napisalo da se „đačka putovanja mogu izvesti poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih institucija koje su na snazi u vreme realizacije“.

– Onog trenutka kada je dozvoljeno okupljanje do 100 ljudu u zatvorenom prestalo je da važi ograničenje o broju putnika u međugradskom saobraćaju, ali su i dalje na snazi preporuke da autobusi moraju da budu dezinfikovani, da u njima postoji tečnost za dezinfekciju ruku i da svi nose maske. Roditelji mogu da pozovu MUP pre polaska autobusa da proveri da li su ispoštovane mere prevencije. Što se tiče smeštajnih objekata, sprovođenje mera je u nadležnosti lokalnih samouprava i lokalnih kriznih štabova. Neki protokoli postoje ali je jasno da neće biti socijalne distance, niti ograničenja u kapacitetima objekata. Da bi objekat primio decu u obavezi je da ispuni ono što od njega traži lokalna samouprava, a to se pre svega odnosi na dezinfekciju prostora, da li radnici ispunjavaju sanitarne uslove…- ističe naš sagovornik.

Ministarstvo je poslalo preporuku da se sva putovanja realizuju do 31. avgusta

On kaže da je Ministarstvo dozvolilo da se đačka putovanja organizuju i ako se prijavi manji broj đaka od propisanog, ali da je mogućnost da se ona realizuju i na jesen, odnosno do kraja kalendarske godine, ostala samo na usmenom obećanju.

– Ministarstvo je poslalo preporuku da se sva putovanja realizuju do 31. avgusta, ali je to nemoguće. Tri meseca nismo radili. Spakovati ta tri meseca u mesec i po dana i to glavne sezone, kada je veliki broj vaučera u opticaju, je neizvodljivo. Dobili smo usmenu saglasnost Ministarstva da ekskurzije i izleti mogu da se prebace za jesen, ali ne i napismeno, mada nam je i u prosvetnoj inspekciji rečeno da je to u redu – kaže Seničić, napominjući da to važi samo za putovanja u Srbiji.

Najveći problem je sa ranije ugovorenim ekskurzijama maturanata srednjih škola, jer većina neće da putuje u Srbiji. I tu je, kaže Seničić, JUTA iznela predlog koji je načelno prihvaćen, ali ni on nije stavljen na papir.

Ideja je, podseća, da se zamensko putovanja da na raspolaganje školi, koja sa istom agencijom potpisuje novi ugovor za iduću generaciju maturanata, a da se od novca koji oni budu plaćali obeštete roditelji učenika koji sada završavaju srednju školu.

Pitanja bez odgovora

Roditelji se pitaju kako je moguće da su ekskurzije, izleti i druga đačka putovanja dozvoljeni, a učenici u škole mogu da uđu samo u malim grupama i sa maskama. Pojedini su ukazali da se u nekim osmoletkama zbog aktuelne epidemiološke situacije pripremna nastava drži onlajn, a s druge strane se uveliko planiraju putovanja. Nezadovoljnih ima i među zaposlenima, koji kažu da su praktično dovedeni pred svršen čin jer im je samo saopšten datum kada treba da vode đake.

Neki su prinuđeni da idu na rekreativnu nastavu sredinom jula, kada bi trebalo da su na godišnjem odmoru. Imaju li direktori pravo to da traže od zaposlenih, mogu li oni da odbiju, da li im je poznato da u nekim školama roditeljima nisu predočene sve informacije o vraćanju novca u slučaju da ne žele da puste decu, sve su to pitanja koja smo uputili Ministarstvu prosvete, ali odgovore nismo dobili.
Izvor: Danas

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar