Home VestiEkonomija Srbija treća u regionu po izdvajanjima za spas ekonomije, a Slovenija treća u svetu

Srbija treća u regionu po izdvajanjima za spas ekonomije, a Slovenija treća u svetu

by bifadmin

Najviše novca u apsolutnom iznosu za spas ekonomije izdvojile su Sjedinjene Države. Ali kada se paketi pomoći mere u odnosu na veličinu nacionalne ekonomije, prvi u svetu je Japan, a treća Slovenija. Uporedna lista od 166 zemalja pokazuje da je Srbija po ovom kriterijumu treća u regionu, iza Slovenije i Hrvatske. Na začelju regionalne liste su Crna Gora i Severna Makedonija.

Najnoviji, uporedni izveštaj koliko su države u svetu uložile u spas svojih privreda kako bi pokušale da zaustave ekonomski kolaps izazvan aktuelnom pandemijom, objavio je istraživački tim Univerziteta Kolumbija u Njujorku.
Analiza paketa pomoći u 166 zemalja zaključno sa 24. majem ove godine, pokazuje da su Sjedinjene Države izdvojile najviše novca u apsolutnom iznosu, čak 2.700 milijardi dolara, što je oko 13% njihovog ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Slovenija daleko ispred SAD

Međutim, kada se paketi pomoći mere u odnosu na veličinu nacionalne ekonomije, lista izgleda bitno drugačije. Tako gledano, Japan je na prvom mestu, sa izdvojenih 21,1% BDP-a, dok su SAD tek na 10. mestu.
Na drugom mestu je Lusemburg sa izdvojenih 20,7% BDP-a, a ispred Sjedinjenih Država su i sledeće zemlje: Slovenija (19,7%), Belgija (18,3%), Austrija (15,6%), Finska (14,1%), Iran (14%), te Švedska i Holandija koje su izdvojile jednak iznos – 13,5% bruto društvenog proizvoda.
Katar i Singapur su u istom rangu sa Sjedinjenim Državama, odnosno obe zemlje su obezbedile pakete pomoći koji čine 13% njihovog bruto društvenog proizvoda.

Srbija treća u regionu

U našem regionu, Slovenija je sa iznosom paketa pomoći koji čini 19,7% slovenačkog BDP-a daleko ispred drugih zemalja. Na drugom mestu je Hrvatska, sa više nego dvostruko manjim iznosom (9,3%), a na trećem Srbija sa sredstvima koja iznose 6,5% bruto društvenog proizvoda.
Slede Bosna i Hercegovina (3,6%), Albanija (2,8%) i Kosovo (2,5%), koje je na ovoj listi tretirano kao nezavisna država. Na začelju su Crna Gora (1,7%) i Severna Makedonija sa izdvojenim paketom pomoći koji iznosi 1,2% makedonskog bruto-društvenog proizvoda i što je više nego 16 puta manje od slovenačkih izdvajanja.

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Matej SLO 2. јун 2020. - 08:22

Zar vam brojke ne kažu, da bi trebali prestat sa tim „regionom“, pa čak i „naš region“? Stvarno, nema veze sa vezom, ako ne stavite i Bugarsku, Mađarsku, Romuniju, Grčku, Tursku (isto preko jedne države samo levo umesto desno) a stavite Sloveniju… To je sve „vaš region“. Kao, da bi mi stavili Švicu, Francusku, Češku, Slovačku, itd. Bez veze. Sad moram tražit podatke za ostali „region“ sam.

Odgovori

Ostavite komentar