Home VestiPolitika i društvo Svi koji su kupili stanove od stambenih zadruga moći će da ih uknjiže

Svi koji su kupili stanove od stambenih zadruga moći će da ih uknjiže

by bifadmin

Svi građani Srbije, koji su u periodu od 60-tih do 90-tih godina prošlog veka kupili stanove od bivših stambenih zadruga, moći će da uknjiže svoje nepokretnosti, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ)

U RGZ smatraju da „na hiljde ljudi sada može da odahne jer se na ovaj način rešava višedecenijski problem, a predviđa se da će vrednost njihovih stanova na tržištu rasti i do 30 odsto“.

Kako se podseća, ti građani su stanove kupovali na tržištu, neposredno od stambenih zadruga, ali ih zakon nije izričito prepoznao.

Zbog tehničkih razloga oni nisu mogli upisati pravo svojine za razliku od građana koji su otkupljivali stanove po povlašćenim uslovima u istim stambenim objektima.

I jedni i drugi su imali ugovore kao pravni osnov za upis u katastar, ali jednima je taj upis omogućen zakonskim izuzetkom, a drugima nije.Kupci stanova od stambenih zadruga već decenijama su obespravljeni i diskriminisani jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, pa usled formalnih problema nisu mogli da se uknjiže, iako su kupovali po tržišnim uslovima.

Na ovaj način, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga.

Prvi put prilikom kupovine, jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije, a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti.

Zato je RGZ zatražio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se ovaj veliki i višegodišnji problem reši, što je i urađeno.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar