Home VestiEkonomija Tokom vanrednog stanja e-trgovina u Srbiji udvostručena⠀

Tokom vanrednog stanja e-trgovina u Srbiji udvostručena⠀

by bifadmin

Prema istraživanju Privredne komore Srbije, elektronska trgovina u Srbiji udvostručena je tokom vanrednog stanja u odnosu na vreme pre pandemije Kovida 19, a rast kupovine i prodaje preko interneta očekuje se i u narednom periodu. ⠀

To potvrđuju i istraživanja inostranih eksperata po kojima bi e-trgovina u Srbiji do kraja godine trebalo da ima 3,3 miliona korisnika i generiše prihod od oko 370 miliona evra. U martu i aprilu, osim namirnica, najviše su se onlajn kupovali računari i računarska oprema, mali kućni aparati, odeća, obuća…⠀

Sve generacije kupuju hranu onlajn

Analiza PKS ukazuje da je prodaja namirnica u tom periodu povećana deset puta u odnosu na prosečni mesečni promet pre pandemije. Veliki trgovinski lanci su aktivirali i ojačali svoje onlajn prodavnice i sopstvene dostavne službe zbog zahtevanih visokih standarda za transport prehrambenih proizvoda.

Tako je, na primer, u Merkatoru S, osim značajnog rasta onlajn prodaje namirnica, promenjena i starosna struktura kupaca pa su skoro sve generacije kupovale preko interneta. Ovaj trgovinski lanac proširio je uslugu Click and Collect u 17 gradova i na 24 lokacije i koristio specijalizovana vozila za prevoz robe.

Kompanija Doncafe (Strauss Adriatic) formirala je onlajn platformu „Kafa kod kuće“. Prosečan dnevni broj porudžbina bio je između 80 i 100, dok se pazario najmanje po kilogram kafe. Kompanija je angažovala na poslovima dostave radnike koji, zbog vanrednog stanja, nisu mogli da redovno obavljaju svoj posao i time zadržala zaposlene.

Preko interneta se ne prodaje samo hrana

Trgovci tehničkom robom, po rečima Marka Čadeža, značajno su nadomestili pad klasične prodaje i gubitak zbog zatvorenih radnji i tržnih centara najviše zahvaljujući velikim nabavkama računara koje su kompanije kupovale kako bi zaposlene opremile za rad od kuće.

Tako je u Tehnomaniji na onlajn platformi u martu 2020. godine registrovano oko 100.000 novih korisnika, dok je prodaja povećana za 50 procenata. Najviše su se kupovali laptopovi, veb kamere, monitori, štampači, skeneri, kuhinjski uređaji, posebno pekači za hleb, mašinice za šišanje, depilatori, fenovi, konzole i video igre, prečišćivači vazduha, frižideri i zamrzivači.

I trgovac sportskom opremom Sportvision, tokom krize, preko interneta prodao je robu vrednu više od 40 miliona evra u devet zemlja u kojima posluje – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji, a onlajn prodaja se povećala čak za 200 odsto.

I mala preduzeća mogućnost e-kupovine

Mali trgovci i proizvođači brzo su reagovali i iskoristili mogućnost da besplatno ili uz minimalnu naknadu izađu na platforme koje su IT kompanije specijalizovane za e -trgovinu, za njih posebno kreirale.

Kompanije Wireless Media i Shopen razvile su onlajn platforme za transformaciju preduzeća sa tradicionalnih kanala prodaje ka onlajn trgovini. Obe platforme su zabeležile trocifreni rast korisnika, a platforma Shopen nudi besplatnu registraciju i prijavu e – prodavnice.

Dijaspora šop je zabeležio rast prodaje oko 100 odsto u poređenju sa mesecima pre pandemije Kovid 19, a pojedini dani beleže povećanje i za 300 procenata. Najviše su se tražili prehrambeni proizvodi, a prosečna potrošačka korpa u onlajn prodaji činila je 56 artikala.

I ugostiteljski objekti, po rečima predsednika PKS, prilagodili su se krizi uvodeći dostavu hrane kako bi zadržali radnike i omogućili klijentima neometano korišćenje njihovih usluga. Prema podacima PKS prikupljenim od dostavljača hrane, ove kompanije imale su veliki rast broja porudžbina, u aprilu čak 109 odsto više nego u martu.⠀

Izvor: PKS

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar