Home VestiIT i nauka Vazduhoplovni eksperiment: Uskoro okršaj autonomnog i pilotiranog borbenog aviona

Vazduhoplovni eksperiment: Uskoro okršaj autonomnog i pilotiranog borbenog aviona

by bifadmin

Američka ratna mornarica razvija autonomne borbene avione koji bi mogli da se koriste u direktnim okršajima sa običnim letelicama. Prva eksperimentalna borba zakazana je za narednu godinu.

Američka ratna mornarica mnogo novca i resursa ulaže u razvoj autonomnih letelica. Jedna od tehnologija koje u ovom trenutku najviše obećavaju su upravo autonomni borbeni avioni vođeni veštačkom inteligencijom.

Mornarica planira proizvodnju malih, jeftinih borbenih dronova koji bi napadali u „rojevima“, i čije uništenje ne bi njihovom vlasniku nanelo veliku štetu. No, razvija i veće letelice koje bi se mogli suprotstaviti pilotima u „dogfightu“, u direktnoj borbi jedan-na-jedan.

Za jul naredne godine zakazan je prvi testni okršaj ovih velikih bespilotnih letelica i običnih aviona. U Američkoj ratnoj mornarici svesni su da do tada njihov bespilotni sistem vrlo verovatno neće biti na nivou da stvarno parira iskusnom pilotu. Međutim njima i nije cilj pobeda već sticanje novih znanja u ovoj oblasti.

Ovakve mašine mogle bi predstavljati budućnost ratovanja, kažu oni, jer im u direktnoj borbi primarni cilj ne bi bio da zaštite sebe i pilota već da napadnu protivnika.

Izvor: Bug.hr

Foto: 12019, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar