Home VestiPolitika i društvo Kuvajt planira smanjenje broja stranih radnika, i to po posebnim kvotama za svaku zemlju

Kuvajt planira smanjenje broja stranih radnika, i to po posebnim kvotama za svaku zemlju

by bifadmin

Kuvajt je poznat po tome što tek četvrtinu njegovog stanovništva čine lokalci, a ostatak imigranti. Sada pak predlaže zakon koji bi ograničio useljavanje.

Naime, od skoro 4,2 miliona stanovnika ove zemlje samo 1,2 miliona su Kuvajćani. Preostalih tri miliona čine stranci koji su došli na rad u nju.

To bi međutim uskoro moglo da se promeni, ako bude usvojen predlog nacrta zakona o ograničavanju imigracije. U tom predlogu nalazi se i stavka o ograničavanju priliva Indusa, koji ne bi smeli da čine više od 15 odsto populacije Kuvajta.

Građana Šri Lanke, Filipina i Egipta smelo bi da bude u zemlji ukupno do 10 odsto, dok bi broj osoba iz Bangladeša, Pakistana, Nepala i Vijetnama bio ograničen na pet odsto ukupne populacije.

Kako piše Kuvajt tajms, ukoliko zakon bude usvojen veliki broj radnika će morati da napusti zemlju. Samo među građanima Indije taj broj bi mogao da dostigne 800.000 ljudi. Ukupno, Kuvajt bi mogao da ostane bez 2,5 miliona radnika.

Ipak, zakon se ne bi primenjivao u svim privrednim delatnostima, pa bi tako stranci mogli i dalje da rade na poslovima koji su deficitarni. A to su negovatelji, diplomate, zaposleni u javnoj upravi ali i oni koji su u srodstvu sa Kuvajćanima.

O životu i radu u Kuvajtu možete čitati u ovom tekstu. 

Foto: websubs, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar