Home VestiEkonomija Nova pomoć za one koji su dobili prvi paket automatski i novoosnovana preduzeća imaju pravo na pomoć

Nova pomoć za one koji su dobili prvi paket automatski i novoosnovana preduzeća imaju pravo na pomoć

by bifadmin

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u četvrtak na sednici Vlade Srbije biti usvojen pravni okvir novog paketa ekonomskih mera, koji obuhvata isplatu 60 odsto minimalne zarade (155 evra) za avgust i septembar, ali i jedan mesec odlaganja plaćanja poreza i doprinosa.

„To je oko 66 milijardi dinara, koliko će biti izdvojeno za dodatnu pomoć privrednicima u avgustu i u septembru. Ako uzmete u obzir sva preduzeća koja su u julu dobila minimalnu zaradu za zaposlene, reč je o 1,05 miliona zaposlenih. Oni će dobiti još dva meseca po 155 evra po radniku“, naveo je Mali, saopštilo je Ministarstvo.

Istakao je i da novi paket mera ima novine u cilju olakšanja procedura i bržeg dobijanja novca

„Sva pravna lica koja su na kraju jula dobila novac za zaposlene, ne treba da se prijavljuju, jer će 60 odsto minimalne zarade po radniku dobiti automatski. Želeli smo da procedura bude jednostavna“, istakao je on.

Ministar je dodao da su u novi paket ekonomskih mera uključena i novoosnovana preduzeća, zaključno sa 20. julom, ali da je neophodno da se prijave za pomoć u naredna dva meseca za 60 odsto minimalne zarade po radniku.

Potrebno je, prema njegovim rečima, da do 15. septembra podnesu poresku prijavu na kojoj će kao datum dospeća poreza i doprinosa na zarade staviti 5. januar 2021. godine. Kako je objasnio, to su oni privredni subjekti koji su osnovani nakon 15. marta, odnosno nakon uvođenja vanrednog stanja, a koji prošlog puta nisu imali pravo na pomoć.

Naveo je da je zadržavanje radnih mesta jedan od prioriteta donošenja novih ekonomskih mera.

„Imate zabranu otpuštanja ako koristite mere Vlade Republike Srbije u periodu od tri meseca od isplate poslednje minimalne zarade. Uz novu pomoć u avgustu i u septembru, mi već dolazimo do kraja godine, s tim da će u privatnom sektoru biti ne više od 10 odsto smanjenog broja radnika“, kazao je Mali i dodao da su vidljivi i efekti prvog paketa mera, jer je zaključno sa 30. julom isplaćeno više plata nego zaključno sa 29. februarom ove godine.

On je konstatovao i da je novac koji je država izdvojila u prvom paketu mera, u iznosu od 5,1 milijardu evra, ušao u tokove, što se vidi i po prilivu domaćeg PDV-a, te da su procene, kako je naveo, da će na kraju jula država imati isti priliv kao što je planirano originalnim budžetom, pre rebalansa.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar