Home VestiEkonomija Raste potrošnja siromašnih Amerikanaca, dok bogati nemaju gde da troše novac

Raste potrošnja siromašnih Amerikanaca, dok bogati nemaju gde da troše novac

by bifadmin

U Americi se potrošnja vraća na predpandemijske nivoe, ali samo kada su u pitanju siromašni. Bogataši navodno nemaju na šta da troše.

Krajem marta i u aprilu, sa početkom širenja korona virusa, potrošnja svih Amerikanaca zajedno je pala za 25 odsto. U julu su pak počeli više da troše, ali samo oni sa nižim prihodima. Sada je, prema analizi koju je sproveo Harvardov istraživački institut Oportjuniti insajts, potrošnja dostigla nivo iz januara ove godine.

Razlog za smanjenje potrošnje je prvobitni pad ili gubitak prihoda ljudi koji rade lošije plaćene poslove. Mnogi od njih su tokom korona-krize zavisili od naknada za nezaposlenost i državnih paketa pomoći. Zato su i bili oprezni kada je trebalo “odrešiti kesu”. Sada se međutim situacija polako popravlja, a samim tim i njihova potrošnja raste.

Sledeći deo vesti mogli bismo nazvati “I bogati plaču”, jer zapravo njihova potrošnja se slabije oporavlja. Oni su na početku pandemije takođe smanjili potrošnju, a u junu i julu su nastavili u istom ritmu. Njihova potrošnja je u martu pala za 35 odsto, da bi kasnije porasla, ali je ipak i dalje ostala na 10 odsto nižem nivou nego u januaru.

Analitičari pojašnjavaju da su razlog tome drugačije potrošačke navike. Mnoga mesta na kojima bogati Amerikanci obično troše novac, poput restorana i mesta za zabavu, još nisu otvorena. Tako da oni dobrostojeći građani Amerike, hteli – ne hteli, sada mogu svoje visoke prihode da troše uglavnom na namirnice.

Izvor: Kvarc

Foto: kc0uvb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar