Home VestiEkonomija Rukovodstvo četiri tehnološka giganta danas pred američkim Kongresom

Rukovodstvo četiri tehnološka giganta danas pred američkim Kongresom

by bifadmin

Izvršni direktori Epla, Gugla, Amazona i Fesbuka danas će svedočiti pred Kongresom u sklopu istrage o monopolskom ponašanju.

Naime, od juna ove godine američki parlamentarni odbor za pravosuđe saslušava male učesnike na onlajn tržištu. Predstavnici ovih malih kompanija su svedočili o monopolskom ponašanju četiri tehnološka giganta. Zato će sada njihovi predstavnici Tim Kuk, Sundar Pičai, Džef Bezos i Mark Cukerberg morati da se izjasne o ovim optužbama.

Prema pisanju Biznis insajdera, o nefer ponašanju svake od ovih kompanija se već godinama piše u medijima. Mnoge od tih otpužbi imaju bar nekog osnova.

Šta se konkretno zamera “velikoj četvorci”

Trenutno se u više američkih saveznih država vodi nekoliko antimonopolskih istraga protiv Gugla. Očekuje se da će današnje saslušanje biti fokusirano na Guglov dominantan položaj na tržištu pretraživača i onlajn reklamiranja.

Epl se suočava sa optužbama da njegova prodavnica Epl Stor ne pruža dobre uslove kreatorima aplikacija. Ova kompanija naime uzima veliki procenat od njih i zadaje im veoma restriktivna pravila poslovanja. Međutim, za Eplove aplikacije važe drugačija pravila. Dakle, američka kompanija se tereti za nefer odnos prema konkurenciji.

Fejsbuk je na meti kritika zbog njegovih dosadašnjih akvizicija koje je navodno iskoristio da “neutralizuje pretnju konkurencije”. Poslednje problematično pripajanje bilo je ono vezano za platformu Giphy, koja bi Fejsbuku mogla pomoći da proširi svoj uticaj na polju oglašavanja. I to je samo jedna od brojnih kritika upućenih ovoj društvenoj mreži.

U međuvremenu je otkriveno da Amazon koristi podatke trećih strana (prodavaca) za kreiranje sopstvenog plana pristupa mušterijama. Ova kompanija naime razvija svoje proizvode, a već ima razrađene kanale pristupa potrošačima.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar