Home VestiEkonomija Švajcarska u podnožju Alpa pravi novi trezor za čuvanje imovine

Švajcarska u podnožju Alpa pravi novi trezor za čuvanje imovine

by bifadmin

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za čuvanje cenjene imovine: kamene svodove urezane u podnožju Alpa.

Ideja potiče od preduzetnika u središnjoj Švajcarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Lucerna.

– Vaša blagajna u čvrstom stenskom masivu”, kako navodi firma koja gradi trezore, Bruenig Mega Safe AG, “sigurno je mesto za čuvanje imovine i osetljivih podataka – prenosi Bloomberg.

– Kompanija planira iskoristiti prostranstvo unutar planine što je približno 10 fudbalskih igrališta – rekao je član uprave Hugo Schittenhelm, dodavši, da bi mogli i umnožiti taj prostor ukoliko bude potrebno.

Bogati svetski ljudi sve više traže sigurnost nakon što je pandemija razbila tržišta a građanski nemiri izbili su od SAD-a i Hong Konga do Londona. Dok se neki boje globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi nastoje izbeći bankovne depozite jer negativne kamate prisiljavaju zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Švajcarski svodovi kretaće se od 100 kubnih metara do 1.000 puta većih s visinama do 90 metara, navodi se na webu. Zidovi stena osiguravaju konstantnu relativnu vlagu od 40% i temperaturu od 12 stepeni Celzijusa. Cene kreću od 500 000 USD pa naviše, prenosi Indikator.

Osim skladištenja dragocenosti kao što su umetnička dela, zlato, berzanski sertifikati ili čak klasični automobili, trezori su “idealni kao mesto za aktivnosti koje moraju udovoljiti visokim sigurnosnim zahtevima”, saopštili su iz kompanije.

Osim što je sigurniji, kameni svod je takođe jeftiniji za gradnju

Projekat se radi u saradnji s Gasser Felstechnik AG, kompanijom koja je specijalizirana za stenarstvo i podzemnu gradnju. Trezori će biti izgrađeni pored nekoliko postojećih firmi Gasser smeštenih na masivu, uključujući vatreno oružje, gastropub, skladište eksploziva i postrojenje za obuku vatrogasaca u postupanju u vanrednim situacijama u tunelima u prijevozu.

Bruenig Mega Safe razgovara s desetak potencijalnih klijenata, uključujući porodične biznise, umetničke galerije i bogate pojedince, rekao je Schittenhelm. Vlasnici trezora odgovorni su za troškove izgradnje soba, dok će kompanija pružati komunalije, sigurnost i druge usluge, navodi se na web stranici.   kroz tunel koji je dovoljno velik za smještaj kamiona.

Osim što je sigurniji, kameni svod je takođe jeftiniji za gradnju, rekao je Schittenhelm.
– Dobićete brža odobrenja za izgradnju, krov se ne može oštetiti i ne trebaju vam bodljikava žica i psi.

Iako su dosad najveći interes pokazali švajcarski građani i firme, kompanija takođe nastoji privući klijente iz središta bogatstva poput Hong Konga i Singapura, rekao je Schittenhelm.

Bruenig Mega Safe treba oko 7 miliona švajcarskih franaka (7,5 miliona dolara) od početnih kupaca za početak gradnje. Radovi bi trebali započeti početkom sedeće godine, a prvi trezori trebali bi biti dostupni oko 18 mjeseci kasnije.

Izvor: Investitor.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar