Home VestiIT i nauka „Svet ulazi u novu vojnu eru dronova“

„Svet ulazi u novu vojnu eru dronova“

by bifadmin

Svet ulazi u vojnu „drugu eru dronova“ sa nekontrolisanom proizvodnjom i bez standarda u pogledu njihove upotrebe, kazala je juče Veću UN Agnes Kalamar.

Agnes Kalamar, specijalna istražiteljka UN za ljudska prava, rekla je pred Većem UN za ljudska prava da svetska zajednica mora da prati kako se razvijaju naoružani dronovi i njihova upotreba, i prouči izazove koje oni stavljaju pred međunarodno pravo.

„Ne postoje striktni standardi u pogledu razvoja, proizvodnje, izvoza ili sposobnsti za upotrebu sile droa. Nema transparentnosti. Niti efikasnog nadgledanja i popisivanja“, kazala je Kalamarova.
„Napadi dronovima su izgleda omiljeni kod donosilaca odluka na vrhu i u vojsci zbog svoje relativne efikasnosti, prilagodljivosti, prihvatljivosti, mogućnosti za poricanje i političku dobit“, dodala je.

Kalamarova je predstavila izveštaj o ciljanim ubistvima pomoću naoružanih dronova, u svetlu povećanja upotrebe dronova i povećanja njihovih sposobnosti u poslednjih pet godina. U izveštaju se preporučuje da se reguliše njihova upotreba i prati razvoj, preneo je Difens post.

„Svet je ušao u vojnu ’drugu eru dronova’ u kojoj državni i nedržavni činioci primenjuju sv napredniju tehnologiju kod dronova“, kazala je dodavši da mnoemlje žele da se priključe „klubu“ onih koji imaju moćne dronove.

Rekla je da najmanje 102 zemlje imaju aktivne vojne dronove, dok oko 40 njih poseduje, ili nabavlja, naoružane dronove.

„OD 2015, najmanje 11 zemalja navodno je koristilo naoružane dronove, između ostalog za napade, ka to su ciljana ubistva“, kaže Kalamarova.

U njenom izveštaju je nabrojano 11 zemalja – Velika Britania, Egipt, Iran, Irak, Izrael, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Američke Države.

Dodala je da se veruje da 35 zemalja poseduje najveće i najsmrtonosnije klase dronova.

Izvor:B92

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar