Home VestiEkonomija Tektonske promene su u toku, da li ste uhvatili korak?

Tektonske promene su u toku, da li ste uhvatili korak?

by bifadmin

Digitalizacija u svetu je u punom zamahu, pa se s pravom postavlja pitanje kakav je tempo na domaćem tržištu i dokle se stiglo. Obično se kao primer digitalizacije navode svakodnevne usluge koje olakšavaju život, ali zanimljivih primera ima i u usko profilisanim sektorima. Tako je ovih dana pažnju privukla vest koja dolazi iz Rafinerije nafte Pančevo, gde se ugrađuje oprema koja predviđa kvarove, odnosno, „prepozna kvar pre nego što se dogodi“, kako to kažu u NIS-u. Međutim, prave promene, i to one tektonske, se dešavaju „ispod površine“. U pitanju su promene koje već imaju značajan pozitivan uticaj na način poslovanja, broj i profil radnih mesta, a uslovljavaju i ukrupnjavanje kapitala. Veliki rast je primetan u oblasti automatizacije, telekomunikacija i odgovarajuće infrastrukture.

Dinamično tržište diktira konstantno prilagođavanje, pa je zanimljivo pratiti kako veliki igrači, zbog svoje veličine često prilično inertni, pokušavaju da uhvate korak sa promenama koje se dešavaju veoma brzo. Dva su načina za brzo priključivanje na voz promena – spajanje sa drugom kompanijom ili akvizicija, bilo da firma koja se odluči na brzi rast preuzme manjeg igrača na tržištu ili sama postane deo veće grupacije.

Sa finansijskog aspekta, u proteklih nekoliko meseci je svakako najzanimljivije udruživanje drugog najvećeg britanskog mobilnog operatera, kompanije O2 UK i Virgin Media, telekomunikacionog giganta. Vrednost sklopljenog dogovora je oko 38 milijardi američkih dolara.

Primera ukrupnjavanja ima i na našem tržištu. Brzorastuća i sve značajnija hosting kompanija SuperHosting.rs (https://www.superhosting.rs), kao i njena matična kompanija SuperHosting.bg, početkom jula su postale deo najveće hosting grupe u zapadnoj Evropi, kompanije Team.blue, u okviru koje posluje 30 lokalnih evropskih brendova. Očekuje se da se ova akvizicija oseti i u poslovanju na našem tržištu, kroz još ambiciozniji nastup i kvalitetnije usluge, a najavljeno širenje u regionu sada deluje još realnije. Ovakva udruživanja su veoma bitna, jer bez razvijene i stabilne IT infrastrukture nije moguće sprovesti ni ostale oblike digitalizacije. Ulazak jedne ovako moćne grupacije na naše tržište znači da će najmodernije hosting usluge, dostupne kroz SuperHosting, značajno olakšati digitalizaciju i ostvarenje ciljeva vlasnicima malih i srednjih preduzeća, kroz inovativna rešenja i lakše korišćenje.

Potrebu za ulaganjem u infrastrukturu su prepoznali i veliki svetski igrači, pa je Hewlett Packard Enterprise najavio preuzimanje kompanije Silver Peak, poznate po tehnologijama u oblasti mrežnog povezivanja, za 925 miliona dolara, dok je kompanija NVIDIA pre nekoliko meseci za čak 6,9 milijardi dolara kupila Mellanox, jednog od vodećih proizvođača mrežnih rešenja. Uzbudljiva vremena su pred nama, a vesti o preuzimanju i udruživanju će biti sve češće i zanimljivije.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar