Home VestiEkonomija U SAD raste prodaja oružja

U SAD raste prodaja oružja

by bifadmin

Kao da korona-kriza i prateća ekonomska nisu dovoljno loše, Amerika sada beleži i rast kupovine oružja. Prodavci vatrenog oružja procenjuju da su 40 odsto prodate robe u poslednjih nekoliko meseci pazarili ljudi koji nikada pre nisu posedovali naoružanje.

Istraživačka grupa Brookings navodi da je od ovog marta do juna prodato tri miliona više oružja nego što je uobičajeno za taj period godine.

Na ovaj trend uticao je rast opšte nesigurnosti, odnosno nepoverenje u policiju, čiji imidž je u poslednjih nekoliko meseci u velikom padu.

Početak rasta prodaje oružja zapravo se poklapa sa početkom pandemije. Tada je značajan broj policajaca bio zaražen pa se policija nije odazivala baš na svaki poziv, nego uglavnom na one koje je procenjivala kao ozbiljnije.

Osećaj nezaštićenosti kod građana su dodatno intezivirale demonstracije koje su se održavale zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda koje su izvršili pripadnici policije iz Mineapolisa.

Sve ovo rezultiralo je ogromnim rastom interesovanja za vatreno oružje. Prema pisanju Biznis insajdera, zbog velike potražnje police prodavnica oružja su širom Amerike poluprazne. Proizvođači oružja rade prekovremeno kako bi snabdeli tržište dovoljnom količinom robe.

Foto: satellitov, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar