Home VestiEkonomija Uvođenje mera kao onih u martu i aprilu bile bi pogubne za našu privredu

Uvođenje mera kao onih u martu i aprilu bile bi pogubne za našu privredu

by bifadmin

Anlaitičari smatraju da bi uvođenje mera kao onih u martu i aprilu bile pogubne za našu privredu, i da su neophodne dodatne podsticajne mere za privredu.

“Mislim da naša vlada gleda da sve uradi osim toga, zato što su videli koji su problemi – u aprilu je bio pad industrijske proizvodnje od 16 odsto, u prerađivačkoj industriji gotovo 20 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, pad izvoza 20 odsto… Mislim da su shvatili da će privreda da umre ako budu ponovo uveli slične mere kao što su bile tokom vanrednog stanja. Mislim da će ići do krajnjih granica da do toga ne dođe. Možda će uvoditi neka druga ograničenja, ali ne onakva kakva su bila za vreme vanrednog stanja”, kaže Mihailo Gajić.

Nove projekcije MMF još pesimističnije od prethodnih

“Očekuje se da privredni pad u Evropi bude dva procentna poena dublji nego što je bilo očekivano – to se pre svega odnosi na zemlje Zapadne Evrope i pitanje je kako će se sve to odraziti na Srbiju, pošto za nas kao i za sveliki broj drugih zemalja nisu revidirani podaci. Ako to pogodi naše trgovinske parnerere i oni uđu u dublju recesiju nego što je bilo očekivano, onda će to uticati i na izvoz iz Srbije i pad ekonomske aktivnosti kod nas”, upozorava Mihailo Gajić, da jući da će verovatno recesija kod nas biti nešto dublja nego što se očekuje.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar