Home VestiEkonomija Zbog naglog rasta cene kukuruza na svetskom tržištu nema carina pri uvozu

Zbog naglog rasta cene kukuruza na svetskom tržištu nema carina pri uvozu

by bifadmin

Zbog naglog rasta cene kukuruza na svetskom tržištu, uvozne carine za ovu žitaricu, ali i za sirak te raž ponovno iznosi 0 evra po toni, odnosno nema carina pri uvozu, objavila je Evropska komisija uredbu koja je na snazi od 3. jula.

Tarifa za ove tri žitarice ažurirana je tri puta u poslednja tri meseca. U početku je povećanje uvoznih carina bilo zbog pada američkih cena usled smanjene potražnje za bioetanolom u SAD-u. Kasnije, kada se situacija poboljšala, cene su ponovo počele da rastu te se od tada kontinuirano povećavaju, a carine smanjuju.

Prisetimo se, početkom maja i u vreme obilne ponude i niskih cena kukuruza širom sveta, uvozna carina za ove tri žitarice iznosila je 5,27 evra po toni. Ovim mehanizmom želelo se osigurati da evropski proizvođači ne budu u nepovoljnom položaju u tadašnjim tržišnim uslovima.

SAD očekuje manje prinosi dok se u EU povećavaju

Iako se početkom godine predviđala rekordna berba, sušno vreme takođe je uticalo na prinose kukuruza u SAD. Poslednji podaci USDA ukazuju na to da će prinos ipak biti smanjen za 45,4 miliona bušela (1.725.200 tona).

S druge strane, u Evropskoj uniji očekuju se veća žetva nego što je to predviđeno.

Tako će prema poslednjem izveštaju prinosi umesto 65,5 biti 66,8 miliona tona, na šta je uticalo povoljno vreme i dovoljno vlage prilikom setve. Prošle sezone prinosi su iznosili 64,9 mil. tona. Takođe površine pod kukuruzom su se povećale sa 8,6 na 9,2 mil. hektara i to najviše u Francuskoj i Nemačkoj.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar