Home VestiEkonomija Železara u Smederevu zaustavila proizvodnju u jednoj od dve visoke peći

Železara u Smederevu zaustavila proizvodnju u jednoj od dve visoke peći

by bifadmin

Kineska kompanija HBIS, vlasnik železare u Smederevu zaustavila je proizvodnju u jednoj od dve visoke peći, potvrđeno je Tanjugu u toj kompaniji.

Ovakvu odluku, kako navode u HBIS-u, doneli su zbog krize na tržištu uslovljene pandemijom novog korona virusa.
„Razlozi gašenja Visoke peći broj 1 u kompaniji HBIS Serbia su uticaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije i smanjena potražnja za čelikom na tržištu, jer su mnogi naši klijenti obustavili proizvodnju usled pandemije koronavirusa“, kažu u Železari.

S obzirom na plan narudžbenica koje je ta kompmanija dobila za naredni period, poslovanje su, kažu, prilagodili trenutnoj situaciji.

„Kada budu stvoreni tržišni uslovi za ponovno pokretanje, peć će biti vraćena u pogon kompanije“.

Kada je reč o zaposlenima koji se, navode, vraćaju na radna mesta, Krizni štab te kompanije je primenio niz mera, zasnovanih na iskustvima iz Kine, kao i na direktivama Kriznog štaba Republike Srbije. Te mere su se, dodaju, pokazale efikasnim u zaštiti svih koji rade u kompaniju od zaraze korona virusom.
Pogoni kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd su smešteni na tri lokacije u Srbiji, u selu Radinac nadomak Smedereva i u Šapcu.

U Smederevu proizvodi gvožđe u dvema visokim pećima, zatim gvožđe iz visokih peći konvertuje u sirovi čelik u čeličani sa tri konvertora i kompleksom za kontinuirano livenje.

Izvor:Blic/Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar