Home VestiPolitika i društvo Afro-Amerikanci su najteže pogođeni pandemijom u SAD

Afro-Amerikanci su najteže pogođeni pandemijom u SAD

by bifadmin

Paralelno sa pandemijom korona virusa, Ameriku potresa i velika rasna nejednakost koja je sada još vidljivija. Primera radi, Afro-Amerikanci imaju najveću stopu smrtnosti od Kovida 19.

Prema podacima koje je prikupila istraživačka kuća Brookings Institution, pandemija je u SAD najteže pogodila afro-američku populaciju. Veliki broj njenih pripadnika je u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, ali i lošijeg zdravstvenog stanja koje je posledica upravo – nižeg standarda. Razlog za to je lošija zdravstvena nega koju oni imaju, ili čak i nemaju, ali i način života koji podrazumeva nekvalitetnu ishranu, što rezultuje učestalom gojaznošću.

Afro-Amerikanci imaju više pridruženih bolesti od bele populacije, kao što su hipertenzija, dijabetes i plućna oboljenja, a sve to ih čini ranjivijim pred korona virusom. Zato se u ovoj populaciji beleži i više preminulih od Kovida 19. U Americi je trenutno Kovid 19 treći uzrok smrtnosti Afro-Amerikanaca.

Dok od ovog oboljenja na 100.000 stanovnika umire 35,9 belih Amerikanaca, kod tamnije populacije je stopa smrtnosti dvostruko veća – na 100.000 stanovnika umire 80,4 njih. Među populacijom azijskog porekla stopa smrtnosti je najmanja, ona iznosi 33,1 preminulih na 100.000 stanovnika.

Foto: Camera-man, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar