Home VestiEkonomija Drastičan pad doznaka u Srbiji

Drastičan pad doznaka u Srbiji

by bifadmin

Priliv po osnovu doznaka je tokom prvih pet meseci ove godine smanjen za 23,8 odsto u odnosu na isti period lane. Dijaspora je pre pandemije slala i do tri milijrde evra godišnje u Srbiju, od kojih je trećina stizala iz Nemačke. Na drugom mestu je Švajcarska, a na trećem Austrija, iz koje se zbog gubitka posla vratio najveći broj naših državljana.

Iz dijaspore bi ove godine u Srbiju moglo da stigne nekoliko stotina miliona evra manje nego inače, jer se veliki broj srpskih državljana prethodnih meseci vratio sa privremenog rada u inostranstvu, nakon što su zbog korona krize ostali bez posla.

Tako je globalna pandemija uticala i na visinu doznaka koje su gastarbajteri velikodušno slali svojim porodicama.

Još početkom maja, oko 400.000 građana Srbije vratilo se u otadžbinu jer su počeli da ostaju bez posla, prvenstveno u Nemačkoj i Austriji, ali i po Švajcarskoj, Francuskoj, Americi… Svi oni slali su i do tri milijarde evra godišnje, pa su doznake činile osam odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda Srbije.

Priliv doznaka smanjen skoro za četvrtinu

Očekivani manjak pokazao se i u najnovijem izveštaju Narodne banke Srbije, prema čijim podacima je u prvih pet meseci ove godine priliv po osnovu doznaka smanjen za 23,8 odsto u odnosu na isti period prošle.

Tako su lični transferi iz inostranstva od januara do maja 2020. iznosili 1,05 milijardi evra, što je 328,7 miliona evra manje nego 2019.

Prošlogodišnji priliv po osnovu doznaka, od januara do maja 2019. iznosio je 1,37 milijardi evra.

Smanjenje doznaka i u svetu

Smanjenje priliva u NBS objašnjavaju kao posledicu dešavanja u vezi s pandemijom korona virusa i njenog uticaja na svetska ekonomska kretanja, kao i na mobilnost ljudi.

U NBS su objasnili da su prilivi po osnovu doznaka u 2020. bili niži na globalnom nivou, pa samim tim i u Srbiji.

Inače, lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima građanima Srbije.

Trećina doznaka stizala iz Nemačke

Tokom cele prošle godine, doznake iz inostranstva u Srbiji su dostigle vrednost od 3,51 milijardu evra, u 2018. godini priliv je iznosio 3,53 milijardi evra, a u 2017. godini 2,95 milijardi evra.

Već tradicionalno, najviše novca stiže od „gastarbajtera“ iz Nemačke, pa je tako i u 2019. godini stiglo nešto više od milijardu evra, što je trećina ukupnih doznaka. Na drugo mesto liste zemalja iz kojih naši državljani šalju doznake u Srbiju svrstala se Švajcarska sa oko 500 miliona evra.

Treća je Austrija, odakle je prošle godine stiglo oko 290 miliona evra, ali odakle se tokom prethodnih nekoliko meseci, od početka pandemije, i vratilo najviše naših ljudi.

Izvor: Tanjug

Foto: einzigkartig, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar