Home VestiPolitika i društvo Italijanska mafija trguje mrtvima

Italijanska mafija trguje mrtvima

by bifadmin

Mafijaška organizacija „Ndrangeta“ preko fiktivnih pogrebnih usluga izvlači novac iz italijanskog zdravstvenog sistema. Način na koji to radi je finansijski mnogo složeniji nego što to na prvi pogled deluje. Ova kriminalna grupa, koju smatraju najsurovijom u Evropi, školuje svoj podmladak na najprestižnijim fakultetima, kao što je Univerzitet Harvard. Tako dobija stručnjake koji zameću trag novcu na međunardonom tržištu toliko uspešno, da mu je gotovo nemoguće ući u trag.

Preminul pacijenti u bolnici u gradiću Lamezia Terme na krajnjem jugu Italije, postali su žrtve i u smrti. Iz bolničke mrtvačnice kradu ih pripadnici mafijaške organizacije „Ndrangeta“, koju prati glas da je najbezdušnija kriminalna organizacija u Evropi.

Mafijaši preko fiktivnih pogrebnih usluga naplaćuju troškove sahrane od sistema zdravstvenog osiguranja, s tim da za istog preminulog fakturišu usluge i naplaćuju ih po nekoliko puta.
Onda se, dodatno, sve te usluge prikazuju kao dug zdravstvenog sistema koji se pretvara u hartije od vrednosti i njima potom trguje legalno.

Kombinacija surovosti i korupcije

Italijanske državne vlasti muku muče sa istragom i kažanjavanjem ove mafijaške organizacije koja suvereno vlada teritorijom Kalabrije, jer ni za jedan proces ne mogu da nađu svedoke.

Čak i kada neko pristane da svedoči, izložen je teroru i ugrožen je ne samo njegov, već i život njegove porodice. Iako se pritiscima na potencijalne svedoke služe i mafijaške organizacije na Siciliji i u Napulju, dobri poznavaoci kretanja u italijanskoj mafiji tvrde da je „Ndrangeta“ daleko surovija od ostalih.

Problem je, svakako, i veoma izražana lokalna korupcija na svim nivoima. Uz sve to, „Ndrangeta“ se sastoji od posebnih porodičnih klanova, pa je zbog veoma čvrstih rodbinskih veza praktično neprobojna za policijske agente.

Mafijaši koji se školuju na Harvardu

„Ndrangeta“ je iskoristila situaciju kada je italijanska vlada, sredinom devedesetih, uspela u velikoj meri da slomi sicilijansku mafiju, pa su kriminalci iz Kalabrije „uskočili“ u poslove pranja novca iz državnog budžeta.
Prevoz tela pokojnika, prevoz krvi i mnoge druge zdravstvene usluge uspeli su da pretvore u hartije od vrednosti za koje garantuje italijanska država i koje zatim, sasvim legalno, prodaju na međunarodnim tržištima novca.

Da bi to postigli, svoj podmladak šalju na prestižne poslovne škole kao što su Londonska škola ekonomije ili čak Univerzitet Harvard, zbog čega im je gotovo nemoguće ući u trag.

Koliko će od evropske pomoći završiti u džepovima kriminalaca

Pored toga što italijanskoj državi naplaćuje prevoz i sahranu mrtvih po višestruko većoj ceni i izvlači novac iz zdravstvenog sistema, i već „klasične“ trgovine drogom i oružjem, „Ndrangeta“ u poslednje vreme uspešno prisvaja i najveći deo novca koji katolička humanitarna organizacija „Caritas“ prikuplja za imigrante koji dolaze u Italiju.
Dobit od ovih i drugih poslova procenjuje se na stotine miliona evra koji se „vrte“ na međunarodnim tržištima novca, i kojima u trag ne uspeva da uđe ni prestižna međunarodna organizacija za otkrivanje finansijskih prevara ACFE.
Zato se u medijima već postavlja pitanje koliko će od najnovijeg evropskog paketa pomoći Italiji, „teškog“ 200 milijardi evra, završiti u džepovima „Ndrangete“ i sličnih kriminalnih organizacija.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar