Home VestiEkonomija Možemo se grejati i na – iskorišćene zaštitne maske za lice

Možemo se grejati i na – iskorišćene zaštitne maske za lice

by bifadmin

Iskorišćeni delovi zaštitne opreme, kao što su rukavice i maske za lice, mogu se pretvoriti u tečno gorivo, bar sudeći prema studiji nedavno objavljenoj u žurnalu Biofuel.

Naime, eksperti sa indijskog Univeziteta za natfu i energetske studije predložili su strategiju za upravljanje sve većim količinama otpada koji stvaraju korisnici zaštitnih sredstava za sprečavanje zaraze virusom. Iskorišćene maske, rukavice i otpad sličnog porekla zbog korona virusa stvara se do sada neviđenom brzinom i postaje sve veća pretnja za okolinu.

Zato su naučnici osmislili kako ovaj, uglavnom plastični otpad, pretvoriti u biogorivo. U suprotnom on će zagađivati zemljište i okeane decenijama. Jer, da bi se ova plastika razgradila, potrebni su odgovarajući fizički uslovi i hemijska “pomoć”. Takvi uslovi ne postoje u prirodi. Zbog toga je potrebno nešto učiniti sa ogromnim količinama tog otpada. A dobijanje goriva od njih svakako može biti korisno.

Ima više načina kako razgraditi plastiku, ali indijski naučnici za aktuelni problem rešenje vide u pirolizi – dugotrajnom izlaganju visokim temperaturama, ali bez kontakta sa kiseonikom i ostalim oksidacionim sredstvima. Ona se inače koristi u reciklaži, tako da je već proveren metod.

Međutim, da bi se ova ideja realizovala potrebno je mnogo rada, pre svega na prikupljanju otpada.

Izvor: Phys.org

Foto: Roksana96, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar