Home VestiEkonomija Njaveći svetski penzioni fond u gubitku od 21,3 milijardi dolara

Njaveći svetski penzioni fond u gubitku od 21,3 milijardi dolara

by bifadmin

Veliki norveški penzioni fond – najveći državni fond bogatstva na svetu – u utorak je izvestio o negativnom rezultatu, navodeći kao razlog “velike fluktuacije” na tržištima deonica.

Vladin penzioni fond “Global” naveo je da je imao negativan povrat od 3,4 posto za prvih šest mjeseci 2020., što je ekvivalent gubitku od 188 milijardi kruna (21,3 milijardi dolara).

– U tom su periodu postojale velike fluktuacije na tržištu deonica. Godina je započela s optimizmom, ali izgledi na tržištu deonica brzo su se okrenuli kada se korona virus počeo globalno širiti – izjavio je Trond Grande, zamenik izvršnog direktora Norges Bank Investment Management

Međutim, nagli pad berzi u prvom tromjesečju bio je ograničen velikim reakcijama u oblasti monetarne i finansijske politike.

Ukupna tržišna vrednost fonda na kraju prvog polugodišta iznosila je 10,4 biliona kruna, s 69,6 posto uloženih u kapital, 27,6 posto u fiksni prihod i 2,8 posto u nekretnine koje ne kotiraju na berzi.

Norveška ima najveći fond bogatstva na svetu, rangirano po ukupnoj imovini, a slede je Kineska investicijska korporacija i Abu Dhabi Investment Authority.

Fond, koji štedi prihode od naftne i plinske industrije, vredan je otprilike tri puta više od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Norveške i ključan je za finansije nordijske zemlje.

Izvor: Bankar.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar