Home VestiEkonomija Predlozi za lakšu trgovinu EU sa Srbijom

Predlozi za lakšu trgovinu EU sa Srbijom

by bifadmin

U Evropskoj komisiji najavljuju promene u preferencijalnim trgovinskim sporazumima, koje će biti pogodnije za poslovanje. Reč je o sporazumima EU sa 20 trgovinskih partnera, među kojima je i Srbija.

Evropska komisija usvojila je paket predloga koji imaju za cilj povećanje trgovine između EU i susednih zemalja u Panevro-mediteranskom regionu, uključujuči i Srbiju.

U Komisiji navode da će predlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera tako što će relevantna „pravila o poreklu“ u tim sporazumima postati „fleksibilnija i pogodnija za poslovanje“.
Cilj je da se postigne brži ekonomski oporavak od posledica krize izazvane Kovidom19 i podstakne regionalna saradnja.

Roba sa povlašćenim carinskim tretmanom

Pored Srbije, predložene izmene obuhvataju i bilateralne trgovinske sporazume EU sa: Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i tzv. Kosovom.

„Pravila o poreklu“ su neophodna po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost takozvanog povlašćenog tretmana.

Roba sa preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz sa nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od preferencijalnog tarifnog tretmana, navode u Briselu.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar