Home VestiEkonomija Štednja u Srbiji rasla i tokom korone

Štednja u Srbiji rasla i tokom korone

by bifadmin

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i neizvesnosti izazvanoj virusom korona, štednja u Srbiji nastavlja da raste, saopštava Narodna banka Srbije.

Dinarska štednja je u poslednjih osam godina (od juna 2012. godine) gotovo upetostručena (povećana za čak 67,9 mlrd. dinara) i krajem juna 2020. godine dostigla je rekordnih 85,5 mlrd. dinara. Pri tome, preko polovine ukupnog rasta (34,2 mlrd. dinara) ostvareno je u poslednje tri godine, što potvrđuje da su kategorije ekonomske stabilnosti (monetarna, finansijska, fiskalna i makroekonomska) koje su u prethodnom periodu postignute i koje se uspešno održavaju – bile preduslov za poverenje građana u domaću valutu i bankarski sistem.

I devizna štednja u proteklih osam godina beleži rast, iako nešto umereniji u odnosu na dinarsku štednju – sa 7,9 mlrd. evra (911,2 mlrd. dinara) s kraja juna 2012. godine povećana je na 11,0 mlrd. evra (1.291,9 mlrd. dinara) na kraju juna 2020. godine.

Kontinuirani rast dinarske i devizne štednje ostvaruje se u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročenu štednju stanovništva i, poslednja četiri meseca, u uslovima krize izazvane virusom korona, što dodatno potvrđuje da je poverenje građana u bankarski sistem Srbije na visokom nivou, piše u saopštenju Narodne banke.

Foto: USA-Reiseblogger, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar