Home VestiPolitika i društvo Učenici prvog razreda dobijaju novi predmet koji se zove Digitalni svet

Učenici prvog razreda dobijaju novi predmet koji se zove Digitalni svet

by bifadmin

Učenici prvog razreda od 1. septembra dobijaju novi predmet, Digitalni svet, koji đake treba od najnižeg uzrasta da uvede u svet programiranja, piše portal RTV.rs.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da taj predmet učenike prvog i drugog razreda treba da nauči algoritamskom razmišljanju, a da tek od trećeg razreda kreće „ozbiljnije programiranje“.

Informatika kao obavezan predmet u petom razredu uvedena je u školskoj 2017/18 godini i od tada se u višim razredima osnovne škole učenici ozbiljnije bave programiranjem.

„Informatička pismenost naših budućih generacija je već sada na zavidnom nivou“, rekao je ministar.

Prvacima neće biti povećan fond časova, jer će predmet „Digitalni svet“ zameniti projektnu nastavu.

Ideja je da deca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko nas – kod kuće, u školi, prodavnici, ulici, na parkingu.

Učenici na časovima „digitalnog sveta“ neće učiti definiciju digitalnog uređaja već će sa vršnjacima podeliti životne situacije koje su ih uverile u korisnost tih uređaja.

Primera radi, kako roditelji plaćaju račune od kuće bez čekanja u redu, kako koriste navigaciju, pronalaze informacije koje su im potrebne – radno vreme prodavnice, vremensku prognozu, čitaju novine.

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar