Home VestiEkonomija Uprkos ukidanju ograničenja za putovanja, evropski turizam se sporo oporavlja

Uprkos ukidanju ograničenja za putovanja, evropski turizam se sporo oporavlja

by bifadmin

Evropski turizam se veoma sporo oporavlja uprkos tome što je većina ograničenja putovanja u Evropskoj uniji ukinuta sredinom juna, navodi se u saopštenju Evropske putničke komisije (ETC).

Navodeći podatke Sojerna, koji prikuplja i analizira informacije o namerama putovanja za hiljade aviokompanija i hotelskih partnera iz celog sveta, ETC je podvukao da postoji samo neznatno povećanje od 6 odsto u avionskim rezervacijama za letove avionom između evropskih zemalja koje je zabeleženo u prvim nedeljama jula.

“Međutim, kako je mesec odmicao, ovaj pozitivni trend je izbledeo i rezervacije letova su ponovo opale. Slično tome, pretrage letova su jedva rasle. Ove fluktuacije pokazuju istovremeno spremnost i oklevanje ljudi da putuju u ovim nesigurnim vremenima”, saopštava ETC.

ETC poziva vlade EU da bolje koordinišu svoje napore na oporavku od Covid-19 krize, usvajanjem harmonizovanog pristupa ukidanju ili ponovnom uvođenju ograničenja i mera sigurnosti, jer poverenje u turizam pada na rekordno nizak nivo na celom evropskom kontinentu.

“Iako mnogi Evropljani žele da ponovo putuju i uživaju u letu 2020. godine, oni nemaju poverenja da rezervišu putovanje s obzirom na nejasnoće oko graničnih restrikcija, dostupnosti prevoza, zajedno sa protokolima o zdravlju i bezbednosti na njihovoj odabranoj destinaciji,” navodi ETC.

Ni podaci za jul nisu ohrabrujući

Sojern je, radeći sa ETC-om, takođe analizirao podatke o pretragama i rezervacijama kroz još dva aspekta evropskog turističkog tržišta – domaća putovanja unutar Evropske unije i međunarodna putovanja u Evropsku uniju.

Evropska zainteresovanost za domaća putovanja, unutar Evropske unije, izražena u pretragama letova i rezervacijama, ostala je vrlo niska u julu 2020. godine, sa godišnim padom od 37 odsto do čak 67 odsto.

Štaviše, globalna pretraživanja i rezervacije letova u Evropi takođe su znatno ispod prošlogodišnjih nivoa za jul, od 67 odsto do čak 72 odsto.

Pozivajući se na najnovije podatke WTTC-a, ETC navodi da svako povećanje turističkih kretanja za 2,7 odsto stvoriti ili vratiti milion radnih mesta u sektoru.

Izvor: Daljine.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar