Home VestiPolitika i društvo Afričko istorijsko nasleđe ugroženo klimatskim promenama

Afričko istorijsko nasleđe ugroženo klimatskim promenama

by bifadmin

Značajan deo istorijskog nasleđa Crnog kontinenta, od kamenih skulptura na Jugu do Nubijskih piramida, ugrožen je zbog klimatskih promena. Ovo su zaključili istraživači iz Ujedinjenog Kraljevstva, Kenije i Sjedinjenih Američkih Država, upozoravajući da je potrebna hitna „intervencija“ kako bi se ova istorijska dobra sačuvala.

U poslednjih nekoliko nedelja sudanski arheolozi konstantno apeluju da se zaustave poplave koje, osim što nanose ogromnu štetu ljudima, to čine i spomenicima poput Nubijskih piramida. U tom delu Sudana svake godine se izliva reka, ali nikada nije bilo toliko vode kao sada. Ovaj put ona je stigla i do piramida koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine.

U Keniji je zabeležen sličan problem, samo što nije u pitanju reka, već rast nivoa mora koje postepeno „guta“ obalu. Ono ugrožava glavni grad ostrva Lamu, najbolje očuvanu i najstariju postojbinu plemena Svahili. Kuće pripadnika ovog plemena izgrađene su od koralnog kamena i stabala mangrove i većina ima prelepa dvorišta i pletena ili izrezbarena drvena vrata. No, sada su mnoge od ovih kuća ugrožene zbog povlačenja obale, odnosno nestanka prirodne zaštite u vidu peska i biljaka, delom zbog klimatskih promena ali delom i zbog graditeljskih poduhvata lokalnih vlasti.

Ovo međutim nisu jedina istorijska dobra koja bi mogla biti „udavljena“ zbog porasta nivoa mora ali su među najpoznatijima.

I vazduh može biti opasan

Osim vode koja se izliva, istorijsko nasleđe ugrožava i ona koja se nalazi u vazduhu. Klimatske promene naime izazivaju porast vlage u vazduhu, što pogoduje razvoju gljivica i mikroorganizama koje razgrađuju stare građevinske materijale. To se upravo dešava u Namibiji u Kunene regionu koji sadrži najveću koncentraciju likovnih radova uklesanih u stene, starih preko 2.000 godina.

Grad Đene na obali reke Bani u Maliju je takođe ugrožen zato što su njegovih 2.000 kuća izgrađene od blata, kao i većina objekata na tim prostorima. Na njih značajno utiču vremenski uslovi. Ali i ljudi. Ove kuće su naime veoma popularne među turistima pa se njihovi vlasnici, kako bi ih nekako održali „na nogama“, odnosno kako se one ne bi potpuno raspale, krpe čime stignu. Obično su to jeftini materijali koji potpuno menjaju izgled grada.

Izvor: BBC

Foto: Wufei07, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar