Home VestiEkonomija Evropi predstoji udar nezaposlenosti jer kompanije smanjuju kapitalne rashode

Evropi predstoji udar nezaposlenosti jer kompanije smanjuju kapitalne rashode

by bifadmin

Agencija Fič Rejting ublažila je prognozu pada globalnog bruto domaćeg proizvoda za 2020. godinu na 4,4 posto u odnosu na prvobitno projektovani pad od 4,6 procenata, koliko je predviđala u svom junskom izveštaju ‘Globalne ekonomske perspektive’. 

Oporavak ekonomske aktivnosti, nakon nezapamćeno duboke recesije izazvane korona virusom u martu i aprilu, bio je brži nego što se očekivalo, ali očekujemo da će tempo rasta postati umeren, piše u izveštaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu Fič Rejtingsa.

Mere socijalnog distanciranja i dalje direktno ogrančavaju potrošnju u privatnom sektoru

Kineski BDP se već vratio na nivo pre izbijanja virusa, a prodaja na malo u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji sad premašuje nivo iz februara. Ipak, sumnjamo da će ovo prerasti u željeni oporavak u obliku slova V“, naveo je u saopštenju Brajan Kulton, glavnim ekonomista u Fiču.

Ističe da Evropi predstoji udar nezaposlenosti jer kompanije smanjuju kapitalne rashode, i da mere socijalnog distanciranja i dalje direktno ogrančavaju potrošnju u privatnom sektoru.

Fič predviđa u novom izveštaju da će američki BDP ove godine pasti za 4,6 odsto, a ne 5,6 procenata koliko je procenjivala u junu, a u Kini očekuje privredni rast od 2,7 odsto umesto ranije prognozirane ekspanzije od 1,2 procenta. Agencija je, s druge strane, povećala prognozu privrednog pada evrozone za ovu godinu na 9 odsto sa ranijih 8, kao i procenu pada Ujedinjenog Kraljevstva na minus 11,5 sa minus 9 procenata.

Tržištima u usponu, bez Kine, Fič sada predviđa pad od 5,7 odsto, umesto 4,7 procenata, koliko je projektovao u junu. To je prvenstveno posledica ogromne promene projekcije za Indiju za tekuću fiskalnu godinu, koja završava u martu 2021, na minus 10,5 procenata sa ranijih minus 5 odsto.
Što se tiče globalnog rasta u 2021. i 2022. godini, Fič prognozira povećanje svetskog BDP-a od 5,2, odnosno 3,6 odsto, respektivno. Za evrozonu predviđa rast od 5,5 procenata iduće godine i 3,2 odsto 2022, dok rast SAD u naredne dve godine vidi na nivou od 4 i 3 procenta.

Fič Rejtings je najoptimističniji kada je u pitanju rast Kine, koja će u iduće dve godine, prema procenama agencije, beležiti ekonomsku ekspanziju po stopama od 7,7 odsto , odnosno 5,5 procenata, respektivno.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar