Home VestiIT i nauka Gugl i Fejsbuk odustali od izgradnje podvodnog kabla između SAD i Hong Konga

Gugl i Fejsbuk odustali od izgradnje podvodnog kabla između SAD i Hong Konga

by bifadmin

 

Ambiciozni projekat izgradnje podvodnog kabla koji bi povezivao SAD, Hong Kong, Tajvan i Filipine, počeo je da se osipa zbog politike. Gugl i Fjesbuk nisu dobili dozvolu američke administracije za gradnju kabla do Hong Konga. Kao razlog se navodi moguće ugrožavanje nacionalne bezbednosti zbog krađe podataka o američkim državljanima.

Dve tehnološka giganta, Gugl i Fejsbuk ušli su u zajednički posao s ciljem da izgrade podvodni kabl koji će povezivati SAD, Hong Kong, Tajvan i Filipine. Realizacija je, međutim, zapela već na početku jer se umešala politika. Naime da bi se povezale pomenute države, prema američkom zakonu potrebno je da se prethodno dobije dozvola od Savezne komisije za komunikacije.
Komisija nije dala zeleno svetlo američkim kompanijama, jer su savezne agancije predvođene Ministarstvom pravosuđa ocenile da bi povezivanje Sjedinjenih Država sa Hong Kongom ugrozilo nacionalnu bezbednost.

Zbogom dojučerašnjem partneru

Trumpova administracija tvrdi da Kina ulaže velike napore kako bi pribavila osetljive podatke miliona američkih državljana. Zbog toga su Gugl i Fejsbuk ostali bez dozvole i morali su da promene plan.
Podvodni kabl će se graditi, ali bez povezivanja sa Hong Kongom. Shodno takvoj odluci, iz posla je ispao i jedan od dojučerašnjih partnera, kompanija „PLDC“ iz Hong Konga.

Hong Kong u nemilosti obe strane

Iako je Kina prilično zatvorena prema zapadnim tehnologijama, zvanični Peking je do nedavno dozvoljavao Hong Kongu znatnu autonomiju u odnosu na ostatak Kine, što se odnosilo i na građanske slobode. Ali novi zakon o nacionalnoj bezbednosti omogućava nadležnim državnim organima da uhapse svakoga ko bude osumnjičen za separatizam ili subverziju, uključujući i teritoriju Hong Konga.
Na osnovu toga, američka administracija je donela odluku da Hong Kong dobije tretman kao i svaki drugi grad u Kini, odnosno da se tretira kao teritorija koja je suviše rizična za podatke koje bi podvodnim kablom razmjenjivali američki državljani.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar