Home VestiIT i nauka Hagtec – novo ime u domaćoj preciznoj poljoprivredi

Hagtec – novo ime u domaćoj preciznoj poljoprivredi

by bifadmin

Projekat Dr Agro, koji se bavi digitalizacijom poljoprivrede, predstavljaće Srbiju u finalu takmičenja EIT Food u Varšavi.

Nakon osvajanja prvog mesta na takmičenju EIT Food i plasmana u finale, gde će predstavljati Srbiju u Varšavi u konkurenciji od 16 timova iz cele Evrope, ideju tima koji stoji iza ovog projekta prepoznala je i OTP banka Srbija. Banka im je naime omogućila da se plasiraju među 5 najinovativnijih ideja koje će promeniti poslovanje u ag-tech industriji.

Dr Agro je inače aplikacija za pametne telefone, ili, kako njeni kreatori kažu, džepni menadžer za zaštitu useva koji pomaže poljoprivrednicima da identifikuju opasnosti po zdravlje svojih biljaka i da pronađu najefikasnije rešenje za njih. Primenjiv je u uzgoju žitarica, povrća, voća, kao i za poljoprivrednu proizvodnju u staklenicima.

Iza ovog rešenja stoji startap Hagtec u kojoj rade mladi domaći stručnjaci iz oblasti IT-a. Trenutno su uposleni na dva projekta – bioinformatičkom softveru AcreFX za analizu zemljišta i aplikaciji Dr Agro, koja radi i na iOS-u i na Androidu.

Foto: Hagtec

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar