Home VestiPolitika i društvo Kako građani Srbije mogu da putuju u zemlje regiona

Kako građani Srbije mogu da putuju u zemlje regiona

by bifadmin

Epidemija korona virusa u čitavoj Evropi ne jenjava, pa su zbog toga i dalje otežana putovanja. Kada je reč o zemljama regiona, našim građanima, od zemalja regiona, ulazak i tranzit bez ograničenja dozvoljen je samo u samo BiH, Albaniju, a od pre neki dan i u Bugarsku.

Građanima Srbije koji planiraju turistički da putuju još uvek je rampa spuštena za zemlje EU, Grčku, Rumuniju, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku, Italiju, Mađarsku.

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u EU, moguć je ulazak u zemlje članice samo u posebnim slučajevima (recimo ako putuju zbog lečenja).

Oni koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od kovid 19 dozvoljen je ulazak u države članice, pri čemu je potrebno da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ukoliko ne poseduju negativan test, izriče im se 10-dnevna samoizolacija i obavezni su da u roku od 48 sati obave testiranje o sopstvenom trošku, navedeno je na sajtu MInistarstva spoljnih poslova.

U Grčku se i dalje ne može

U BiH državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili da prolaze. Građani Srbije i u Bugarsku mogu bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili iz zone Šengenskog sporazuma.

Državljanima Srbije, koji putuju preko teritorije Bugarske, bez zadržavanja, nije potreban negativan PCR test, bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Građani Srbije ne mogu da uđu u Grčku i ta odluka važi do 15. septembra.
Za srpske građane koji žele turistički da putuju u Mađarsku spuštena je rampa od 1. septembra, a ulazak u tu zemlju u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku.

Hrvatska i Slovenija traže regulisani boravak

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.
I u Sloveniju građani Srbije ne mogu da uđu ukoliko nemaju regulisani boravak. Oni koji imaju dozvolu boravka, ukoliko ne dolaze iz Šengenskog područja, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana.

Državljani Srbije bez dozvole boravka u Sloveniji mogu da uđu u Sloveniju u posebnim situacijama uz pozivno pismo i negativni PCR test, ne stariji od 36 sati.

Tri varijante testiranja za ulazak u Crnu Goru

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata.
Osim jednog od tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u tu zemlju.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar