Home VestiPolitika i društvo Krivična prijava protiv odgovornih u Ziđinu zbog ekološke katastrofe u Boru

Krivična prijava protiv odgovornih u Ziđinu zbog ekološke katastrofe u Boru

by bifadmin

Gradska uprava u Boru podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih ljudi u kineskoj kompaniji Ziđin, a prema informacijama iz nadležnog tužilaštva, prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Prema pisanju portala IST Media, prijava je usledila nakon višednevnog zagađenja i u svetlu ekološkog protesta koji je najavljen za sledeću subotu.

Na društvenim mrežama, objavljeno je da borski ugostitelji, zbog prekomernog zagađenja, neće raditi na dan protesta od 10 do 12 sati.

Pet puta veće zagađenje sumpor-dioksidom od dozvoljenog

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) već tri dana beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioksidom (SO2) u borskom gradskom parku.

Zagađenja se ponavljaju gotovo svaki dan u poslednje dve godine od kada je država Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Ziđin-u i postala suvlasnik manjinskih 37 odsto njenog kapitala.

Zakonom dozvoljene vrednosti sumpor-dioksida iznose 350 mikrograma po metru kubnom, a tokom ponedeljka su u više navrata izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma.

Tada je precizirano da je vazduh „jako zagađen“ i da se stanovništvu ne preporučuje napuštanje stanova.

Prema javnim podacima, vazduh je na istoj lokaciji „jako zagađen“ i PM10 česticama.

Merne stanice u Boru beleže prosečno zagađenje na svakih sat vremena, ali su trenutni pikovi zagađenja, procenjuje se, mnogo veći.

U ponedeljak oko 13 sati, u centru grada i kod Tehničkog fakulteta u Boru, kod prolaznika je oštar gas izazvao otežano disanje i suzenje očiju.

Najgore stanje je bilo u avgustu ove godine, kada su automatske merne stanice u gradskom parku izmerile prekomerno zagađenje čak 18 dana.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar