Home Vesti Mnogo zabavnije pomagati ljudima dok ste živi nego nakon smrti

Mnogo zabavnije pomagati ljudima dok ste živi nego nakon smrti

by bifadmin

Trebalo je da prođu decenije ali Čak Fini, bivši milijarder, suosnivač maloprodajnog giganta Duty Free Shoppers, napokon je sav svoj novac dao u dobrotvorne svrhe. Sad mu više ništa nije preostalo – i ne može biti srećniji.

Osamdesetdevetogodišnji Čarls „Čak“ Fini koji je 1960. godine zajedno s Robertom Millerom osnovao trgovački lanac Duty Free Shopers koji je poslovao na aerodromima, prikupio je milijarde dok je živeo monaški štedljivo, piše Forbs, a prenosi Biznisinfo.Kao filantrop, bio je pionir ideje doniranja za života i nadahnuo je Bila Gejsa i Vorena Bafeta da doniraju. Trošio je većinu svog bogatstva na velike, praktične dobrotvorne stvari.

Budući da novac ne možete poneti sa sobom – zašto ga ne biste poklonili, pratili kuda ide i vlastitim očima videli rezultate, pitao se Fini.

Tokom poslednje četiri decenije, on je donirao više od osam milijardi dolara dobrotvornim organizacijama, univerzitetima i fondacijama širom sveta putem svoje fondacije Atlantic Philanthropies. 2012. godine procenio je da je izdvojio oko dva miliona dolara za svoju i supruginu penziju.Forbs računa da je dao 375.000 odsto više novca od svoje trenutne neto vrednosti.

No ono što ga izdvaja pod većine drugih donatora, jeste što je novac davao anonimno i trudio se da svoje darove drži u tajnosti. Zbog njegove tajne filantropijske kampanje, Forbs ga je nazvao Džejms Bondom filantropije.

Šta je finansirao

Fini je dao veliki novac za velike probleme – bilo da se trudio da donese mir u Severnu Irsku, modernizuje vijetnamski zdravstveni sistem ili zapušteno njujorško ostrvo Roosevelt pretvori u tehnološko središte. Nije čekao da daje nakon smrti i nije želeo da fondacija godišnje troši energiju i novac na sitne probleme.

Pre nekoliko dana, tačnije 14. septembra 2020. godine, Fini je završio svoju četvorogodišnju misiju i potpisao dokumente za zatvaranje Atlantic Philantropies.

Jedan od poslednjih donacija bila je 350 miliona dolara za izgradnju tehnološkog kampusa na njujorškom ostrvu Roosevelt i to je klasičan primer njegove filozofije davanja. Iako je bio štedljiv u vlastitom životu i živeo u stanu koji je više priličio studentu, Fini je bio spreman potrošiti veliki novac na ono što će imati veliku vrednost.

Prošle godine u dokumentu „Zero is hero“ objedinio je brojke o svojim donacijama uz poruku kako je mnogo zabavnije pomagati ljudima dok ste živi nego nakon smrti.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar