Home VestiEkonomija Novi Zeland uspešan u borbi protiv korone, ali ne i recesije

Novi Zeland uspešan u borbi protiv korone, ali ne i recesije

by bifadmin

Novi Zeland se strogim karantinskim merama uspešno bori protiv korone, ali rezultat te borbe je veliki pad ekonomije.

Mala pacifička zemlja se često ističe kao najuspešniji primer suzbijanja korona virusa. Ona je uspela da, bar na kratko, iskoreni lokalnu transmisiju strogim karantinskim merama, odnosno ograničavanjem kretanja.

Međutim, taj uspeh imao je ekonomske posledice. Kako BBC izveštava, ova zemlja našla se u veoma dubokoj recesiji – između aprila i juna njen BDP je pao za 12,2 odsto.

Za razliku od evropskih država, Novi Zeland je zabranio svojim građanima da tokom karantinskih mera putuju van zemlje ali i po njoj. To se veoma loše odrazilo na turizam, ugostiteljstvo i saobraćaj, a posredno i na proizvodni sektor.

Zato se Novi Zeland našao u najozbiljnijoj ekonomskoj krizi još od 1987. godine, od kada se na ovaj način prate recesije. Na sve to, približavaju se i izbori koji će biti održani sledećeg meseca.

Međutim, ovaj udar recesije je samo privremen, kaže ministar finansija Grant Roberston, koji očekuje brz oporavak. Sa njim su saglasni i neki ekonomisti koji smartaju da bi uspeh ove zemlje u borbi protiv virusa mogao doprineti oporavku ekonomije. Objašnjenje je jednostavno – što se brže iskoreni virus, to će pre i ekonomija proraditi, bez ograničenja.

Premijerka Džasinda Ardern napominje da ekonomska aktivnost već počinje da raste. Međutim, senku na najavljeni oporavak novozelandske ekonomije baca najnovija objava tamošnjeg ministarstva finansija da dug ove zemlje veoma brzo raste.

Izvor: BBC

Foto: tongariro, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar