Home VestiPolitika i društvo Pentagon potrošio državnu pomoć za koronu na vojnu opremu  

Pentagon potrošio državnu pomoć za koronu na vojnu opremu  

by bifadmin

Američki Kongres je Pentagonu dodelio milijardu dolara pomoći za borbu protiv Kovida-19. Taj novac je presumeren na 30 kompanija koje proizvode vojnu opremu za Pentagon. Time je jedno od najviših državnih tela prerkršilo Ustav SAD a da to niko nije sprečio, niti sankcionisao. „Očigledno je da se Amerika pretvorila u ratnu mašineriju, kojoj je država samo prilepak“, komentariše „Vašington Post“.

Američki Kongres je u okviru državnog paketa pomoći za ublažavanje posledica pandemije, odobrio i milijardu dolara Pentagonu kako bi preduzeo odgovarajuće zdravstvene mere u borbi sa korona virusom.

Pentagon je taj novac, međutim, utrošio na vojnu proizvodnju, presumerivši ga na 30 kompanija koje za njega proizvode vojnu opremu, objavio je „Vašington Post“.

U tekstu se tvrdi da je oko 183 miliona dolara završilo u firmama kao što su „Rolls-Royce“ i „ArcelorMittal“, kako bi se održala industrija brodogradnje, a milioni su preusmereni i u satelitske, dron i svemirske tehnologije.

Umiljato jagnje dve majke sisa

Oko 80 miliona dolara potrošeno je na proizvodnju avionskih delova, dok je još dva miliona dolara preusmereno na domaćeg proizvođača tkanine za vojne uniforme.

Prema istom izvoru, najmanje 10 firmi koje su dobile taj novac od Pentagona, dobile su i državnu pomoć kroz program za održavanje poslovanja i prihoda. Ovaj program je odobren kompanijama kojima su značajno pali prihodi, s ciljem da zadrže radnike i ne umanjuju njihove plate.

Amerika je ratna mašinerija kojoj je država samo prilepak

Novinari „Vašington Posta“ ističu da je Pentagon ovakvim presumeravanjem sredstava prekršio ne samo zakon koji reguliše uslove dobijanja državne pomoći, već i Ustav SAD.

Dodaju da su u sedištu američkog Ministarstva odbrane to mogli da urade jer ih niko nije zaustavio.

„Neverovatno je da Kongres nije preduzeo ništa da zaustavi i sankcioniše kršenje zakona koje pritom čini jedno od najviših državnih tela. To je samo još jedan dokaz da Pentagon uvek ima prednost nad svima drugima, ne samo u pogledu budžeta koji mu se odobrava, već i da tim novcem raspolaže po sopstvenoj volji i da nikome za to ne odgovara. Očigledno je da se Amerika pretvorila u ratnu mašineriju, kojoj je država samo prilepak“, komentariše se u tekstu.

A za zdravstvo i dalje ništa

„Vašington post“ podseća da u međuvremenu zdravstveni radnici još uvek nisu dobili obećana sredstva za borbu protiv Kovida-19, uključujući i šest milijardi dolara za distribuciju buduće vakcine.

U odgovoru na ove optužbe, koje je američko Ministarstvo odbrane dostavilo „Vašington postu“, kratko se kaže da su zdravstvena i ekonomska stabilnost direktno povezane sa nacionalnom bezbednošću, te da se zato zahvaljuju Kongresu na dodeljenom novcu za borbu protiv pandemije.

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar